Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Central skola föreslås 2010

/

Redan om ett år kan Gärdesskolan vara den enda kommunala 7–9-skolan i centrala Bollnäs. Men det slutgiltiga beslutet om sammanslagningen med Granbergsskolan blir en fråga för kommunfullmäktige.

Den bedömningen gör barn- och utbildningsnämndens ordförande Jan Lahenkorva (S).

Annons

När friskolan Lust & Lära i Bollnäs startade i augusti, kom större delen av de cirka 240 eleverna från kommunala Gärdesskolans tidigare upptagningsområde. Det ledde till att hälften av lokalerna där står tomma i dag – samtidigt som elevunderlaget för de aktuella årskurserna (7–9) i kommunen minskar de närmaste åren.

Därför vill skolpolitikerna samla all 7–9-verksamhet i centrala Bollnäs på ett ställe i framtiden – och nu föreslår barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott att den gemensamma "högstadieskolan" ska placeras i Gärdesskolans lokaler.

- Det känns riktigt skönt att vi har kommit så långt, säger Jan Lahenkorva. En övervägande del av lärare, elever och annan personal säger också att Gärdet är det bästa alternativet.

Argumenten för Gärdet är dels det centrala läget – nära sim- och sporthall, idrottsplats och Resecentrum – och dels nya ekonomiska beräkningar för hur mycket det skulle kosta att rusta Gärdesskolan.

- Nu handlar det om cirka 20 miljoner kronor – jämfört med 80, som det har sagts tidigare, säger Jan Lahenkorva.

Han räknar med att nämnden ställer sig bakom arbetsutskottets beslutsförslag den 27 oktober – men utgår ifrån att det slutliga beslutet kommer att fattas av kommunfullmäktige:

Granbergsskolan blir då en så kallad F–6-skola med cirka 150 elever.

 

Läs mer om skolsammanslagningen i fredagens Ljusnan.

Mer läsning

Annons