Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancern tog flera år att upptäcka – kritiserar vården

/

Första gången Gustaf Nilsson sökte vård för prostatan var år 2002. Då fick han beskedet att det handlade om en förstoring. Men 2010 konstaterades att det handlade om prostatacancer – och att han hade haft det i minst fem år.
– "Det har jag vetat ännu längre" svarade jag läkaren, säger han.

Annons

Årets cancerrapport visar att den som drabbats av prostatacancer får vänta länge på både besked och vård. De uppgifterna förvånar Gustaf Nilsson i Bollnäs inte det minsta. När han berättar om sina år med prostatacancer kommer det en hel del kritik mot vården.

Den handlar om att hans cancer inte upptäcktes förrän han hade tre tumörer, att han har fått träffa nya läkare gång på gång, att den vård han ville ha inte erbjöds och att han ansågs vara för gammal för den vård han ville ha.

– Jag har varit förbannad, den saken är klar, konstaterar han.

Läs mer: Mörka siffror för prostatavården i länet – oacceptabelt lång väntan

Han sökte vård för att han hade svårt att kissa år 2002. Då fick han veta att han hade förstorad prostata. Sedan dess har han lämnat PSA-prover. De mäter mängden prostataspecifikt antigen, i blodet. Det är ett protein som tillverkas i prostatakörteln och förändringar i värdet kan tyda på cancer. I Gustaf Nilssons fall ökade värdet hela tiden. Och när han år 2010 på nytt sökte vård för att han hade problem sa läkaren att han hade prostatacancer och hade haft det en längre tid.

Läs mer: Långa väntetider inom cancervården

Enligt Gustaf Nilsson fick han då två behandlingar att välja mellan. Kemisk- eller kirurgisk kastrering. Men ingen av dem lockade. Efter samtal med Cancerfonden bad han om att få en medicin, men läkaren ansåg att Gustaf Nilsson var för gammal för att behandlas på annat sätt än med kastrering och att medicinen var för dyr. Då var Gustaf Nilsson 75 år.

Men till slut fick Gustaf Nilsson den medicin han ville ha och den verkade bra i närmare fem år. När PSA-värdet steg på nytt krävde Gustaf Nilsson att få behandling med strålning, något som vården motvilligt ska ha gått med på, och nu mår han bra.

– Är det meningen att man ska behöva bli förbannad för att få vård?

Läs också: Jossan –dödsdömd eller inte?

Mer läsning

Annons