Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Campus Gärdet är på väg

/
  • Torsbergsgymnasiet till höger ligger granne med Gärdesskolan.
  • Gamla läroverket (Sävsbergsskolan) kan bli arbetsmarknads- och integrationsenhetens lokaler när Komvux flyttar till Torsbergsgymnasiet.

Ett nytt utbildningscenter, ett "Campus Gärdet", kan samla flera skolverksamheter i Bollnäs på samma ställe. Idén läggs fram av barn- och utbildningsförvaltningens ledning.
- Nu hoppas vi att politikerna ger klartecken för ett fortsatt utredningsarbete, säger förvaltningschef Jonny Engström.

Annons

I flera år har det diskuterats att disponera om lokalerna vid Torsbergsgymnasiet och Gärdesskolan för att kunna flytta dit även den gymnasieutbildning som bedrivs på Heden.

Nu tas ytterligare ett steg i processen i och med att skissen från ledningsgruppen vid förvaltningen diarieförts.

En flytt av högskoleenheten från Heden och Komvux – den senare i dag i gamla läroverket – finns också med i konceptet. Och Granbergsskolan upphör som högstadieskola.

Campus Gärdet skulle alltså innehålla grundskolans årskurs 7–9 vid Gärdesskolan, gymnasiet, den kommunala vuxenutbildningen och högskolans verksamhet i Bollnäs.

- Det skulle kunna ge ett effektivare resursutnyttjande både personellt och lokalmässigt, säger Jonny Engström.

Hur stora investeringar som krävs totalt är inte klart. Men fastighetsutredaren Torbjörn Falkeborns grova uppskattning ligger runt 60 miljoner kronor.

Av det går 25–30 miljoner till upprustningen av Gärdesskolan.

- Kalkylen bygger på att 7–9-skolan dimensioneras för 250–270 elever, säger Torbjörn Falkeborn, som i sin preliminära sammanställning kommit fram till 28,3 miljoner.

Renoveringen av Gärdesskolan ska ge utrymme för att flytta hit eleverna också från högstadiet vid Granbergskolan. Efter elevminskningen och etableringen av friskolan Lust & Lära vid Nyhedsbacken bedöms huvudbyggnaden (hus A) vid Gärdesskolan räcka till för det.

Under själva byggtiden, läsåret 2010–2011, får högstadieeleverna gå på Granberg.

Mer läsning

Annons