Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Camping i Bollnäs utan alkoholtillstånd

/
  • Gert Askefjord arrenderar sedan förra året campingen av kommunen. Men nu är han starkt kritisk mot kommunens egen alkoholhandläggare.

Campingen på Långnäs i Bollnäs har rankats som en av landets bästa av branschtidningen Husvagn & camping. Men att köpa en starköl eller ett glas vin i serveringen Kajutan går inte. Kommunens handläggare anser att arrendatorn Gert Askefjord inte uppfyller lagens krav för ett serveringstillstånd.

Annons

Enligt den nuvarande alkohollagen ska köket vara anpassat för att kunna tillaga mat från råa varor. Enbart förstekta rätter eller halvfabrikat räcker inte.

- Kommunens alkoholhandläggare tolkar lagen stelbent. En ny lagstiftning kommer nästa år och då blir kraven inte längre lika hårda, säger Gert Askefjord.

Han hävdar att handläggaren Siv Lövgren vid samhällsbyggnadskontoret i Bollnäs är rigid och ställer lagstiftningen på sin spets.

På branschträffar har han träffat föreläsare som gett bilden av en betydligt mjukare tillämpning av lagen på andra håll.

- Vi har en varierad meny med både varma och kalla rätter. Den rökta fisken kommer från en lokal leverantör och vi har flera olika rätter att välja på, säger Gert Askefjord.

Efter samtal med kolleger har han också fått intrycket av att många kommuner ger utrymmen för tolkningar av lagen som gör att permanenta tillstånd beviljas. Detta även om råvarukravet inte tillgodoses fullt ut.

Gert Askefjord vill ha sitt tillstånd i sommar och hoppas fortfarande att det ska gå.

- Det handlar om att ge våra campinggäster service i första hand. Att inte tillåta gästerna att beställa alkohol känns som förmynderi.

- Det är ju knappast risk för några ordningsstörningar. Jag skulle aldrig tillåta något busliv här, risken för överservering till berusade gäster är obefintlig.

Siv Lövgren bekräftar i stort sett Gert Askefjords uppgifter om varför hon inte är beredd att tillstyrka tillstånd, men påpekar att han också saknar viss utbildning i alkoholservering. Hon medger samtidigt att den nya lagen nästa år innebär en uppmjukning.

- Kravet på köket blir inte lika skärpt, men vi är ju inte där ännu. Och intentionerna i den nuvarande lagen är ett begränsa antalet alkoholtillstånd. I den nya lag som kommer räcker det med att mat serveras, oavsett hur den tillagats.

Men det skulle finnas ett sätt för Gert Askefjord att få tillstånd för servering av öl, vin och sprit redan i sommar.

- Om han söker ett så kallat tillfälligt tillstånd ser kraven annorlunda ut, säger Siv Lövgren.

Men Gert Askefjord vägrar.

- Jag tänker inte dribbla på det sättet. För mig gäller i det här fallet allt eller inget. En debatt är välkommen, om jag söker tillfälligt tillstånd innebär det också 6 750 kronor i extra avgift. Mitt krav är ett permanent tillstånd – nu!

 

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons