Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C vill ha stöd för Nytorp

Det är helt oacceptabelt att naturbruksgymnasiet Nytorp i Arbrå hotas av nedläggning.

Det anser Centerpartiet i Gävleborg – som vill att Bollnäs kommun och dess ledande politiker uttalar att skolan ska vara kvar.

Annons

Ledande centerpartister i länet var på måndagen samlade på Nytorp, för att bland annat ta del av de försäljningsplaner som Bollnäs kommun har för skolan.

Naturbruksgymnasiet har redovisat underskott i budgeten varje år sedan kommunen tog över driften i januari 2007 – och diskussioner har förts om både försäljning och nedläggning.

I juni i år avbröts förhandlingarna med en grupp företagare – med centerpolitikern Karin Ånöstam i spetsen – som vill driva skolan som friskola och starta livsmedelscentrum med inriktning mot gröna näringar och lokalproducerad mat. I stället beslutade kommunfullmäktige att Nytorp ska säljas genom ett öppet anbudsförfarande.

Den processen har inte kommit igång och under tiden har en ny årskull börjat på Nytorp. Nu finns 19 nybörjare på skolan, som har sammanlagt 83 elever – men är dimensionerad för 110.

- En skola som befaras läggas ner får per automatik färre sökande, säger kommunalrådet Stig Eng från Nordanstig som var sammankallande vid mötet. Därför är det viktigt att Bollnäs kommun uttalar en tydlig viljeinriktning att skolan ska vara kvar.

Mer läsning

Annons