Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byskolor kan bli friskolor

/
  • De flesta föräldrar som lyssnade på sammanträdet från läktaren kom från Segersta.

Enigheten var nästan total, när barn- och utbildningsnämnden på torsdagskvällen ställde sig bakom förslaget att avveckla de kommunala grundskolorna i Segersta, Söräng och Västansjö.

Annons

Framtidens skola i Bollnäs, var enda punkten på dagordningen vid det extra nämndsammanträdet. Och det förslag som en nästan enig nämnd ställde sig bakom, var det kompromissen med 19 punkter, som de politiska partiernas gruppledare i fullmäktige förhandlat sig fram till – och som presenterades i gårdagens tidning.

Den "minsta gemensamma nämnaren" som förhandlats fram, innebär bland annat att högstadiet på Granbergsskolan i Bollnäs flyttas till Gärdesskolan – men att Arbrå och Kilafors får behålla årskurserna 7–9. När flytten till en rustad skola på Gärdet kan ske är oklart, däremot är det meningen att även Arbrå- och Kilaforselever ska kunna välja Gärdesskolan i framtiden.

När avvecklingen av byskolorna i kommunal regi kan ske, är också oklart. Enligt förslaget – som nu går vidare till kommunstyrelsen och fullmäktige för beslut – ska kommunen se till att en övergång till annan huvudman (friskola) "kan ske i ordnade former och utan avbrott". Och om det finns intresse för att starta friskolor i Segersta och Västansjö, så är det nu för sent att söka tillstånd inför läsåret 2013/2014.

- Det blir en tidsplan som drar ut några år, säger nämndens ordförande Jan Lahenkorva (S). Söräng har en ansökan inne inför 2013, men för de övriga kan det bli tidigast 2014. Men vi måste ge dem en chans att söka tillstånd för friskola innan vi avvecklar.

Från åhörarna på läktaren, där Segerstaborna var i majoritet, mötte förslaget att "skapa förutsättningar för friskoleetableringar" inget jubel.

- Det är ju ett otroligt jobb att starta en friskola, var en av kommentarerna.

Mer läsning

Annons