Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bymella hela veckan lång

För fjortonde året i rad är det snart dags för Bymella i byarna i Utomherten igen. Årets upplaga är den största hittills.

Annons

– Det är roligt för det är sådan spännvidd, från finkultur till loppisar, säger Magnus Bergvall, en av arrangörerna.

Från att ha varit något som inträffade över en helg har årets upplaga utvecklats till att spänna över en dryg vecka i slutet av juli. Cirka 60 inslag av diverse olika slag kommer att pågå och det geografiska området spänner från Kilafors i öster till Alftas finnskog i väster, från Hertsjö i norr till Raman i söder.

– Det är väldigt omfattande, jag vet ingen annan kulturvecka som är så stor i länet, säger Magnus Bergvall.

Bymellan är löst hållen av Utomhertens bygdeförening, men varje arrangemang står för sig själv. Och det finns verkligen en bredd bland det som händer: på programmet står trollsafari och barnopera vid Loses i Gustavsfors, bakluckelopps i Hällbo och oljemålningutställning av Lasse Sarri. Bland mycket, mycket annat.

En av de nya årets nya punkter är öppet hus i den gamla skolan i Raman, knappt två mil söder om Hällbo. Skolverksamheten upphörde vid slutet av 50-talet och sedan 1965 har det varit sommarställe, utan att några större förändringar har gjorts.

Några tusentals besökare väntas dyka upp på de olika begivenheterna under veckan.

– Ifjol var det närmare 4000 besökare, tror jag, säger Magnus Bergvall.

Carina Eklund, som också är med i Utomhertens bygdeförening och är med och arrangerar, säger att det är roligt att Bymellan har etablerat sig.

– Folk ringer och kollar när det är så de vet när de ska ta ut semestern. Förr visste de inte vad Bymella var för något eller ens var Utomherten ligger, säger hon.

Mer läsning

Annons