Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggruschens glada dagar

/
  • Daniel Johansson bygger nytt på Tistronvägen i Bollnäs. Han räknar med att kostnaden för det Älvsbyhus han och Sanna Leinonen valt ska hamna på runt 1,7 miljoner.
  • Kjell Lingh pratar med Daniel Johansson om hur det var förr.
  • Håkan och Tommy Hedberg, far och son, tar fem minuter.
  • Älvsbyhus har inte bara överlevt de svåra åren, de har även expanderat och har i dagsläget fyra fabriker i gång. Den senaste invigdes i Sundsvall 2007.
  • Kjell Lingh och det sista huset han sålde.

Att hitta en nybyggare något så när centralt, inom detaljplanerat område, är inte lätt.
Annat var det förr, i början av 80-talet. Då verkade det som om alla skulle bygga nytt. Inte minst i Ren, som då växte så det knakade.
Kjell Lingh har varit med om alla svängningar sedan 1974, då han började i husbranschen. Och han håller på än.

Annons

Om man vill se ett småhus under produktion i Bollnäs är Björktjära, på vägen upp mot Bolleberget, det säkraste – för att inte säga det enda – stället att bege sig till.

Länge stod de kommunala tomterna längst ned på området, efter Slånbärsvägen, obebyggda. Nu är det nya villor överallt där, men det krävdes att Bollnäs kommun reade ut tomterna för en krona för att de skulle gå åt.

- Där ligger det sista huset jag sålde, säger Kjell Lingh och pekar.

Från 1974 och 20 år framåt sålde han hus, 1995 började han åt företaget Kartro, som konsult och säljare av infästningssystem, verktyg och förbrukningsmaterial. Kartro har träindustrin som målgrupp och därmed också småhusbranschen.

Enligt branschen tuffar det nu uppåt igen. Trä- och möbelindustriförbundet, TMF, säger i en färsk rapport att tappet i orderingången minskat och att 2010 ska ge en 17-procentig ökning av antalet levererade småhus.

I Bollnäs och Ovanåker har det sett ungefär lika ut de senaste åren. Bollnäs hade en relativ byggboom häromåret, när enkronastomterna bebyggdes, annars har det inte byggts mer än ett par, tre villor per år och kommun de senaste åren. Inte inom detaljplanerat område.

Bakom Slånbärsvägen, uppe på höjden bakom en liten skog, ligger Tistronvägen. Där hittar vi, till slut, en nybyggare.

Daniel Johansson och Sanna hade kikat runt bra länge innan de bestämde sig för att bygga nytt.

- Det blir nästan inget dyrare. Ett 80-tals kostar ju runt 1,5 miljon, plus allt som ska göras. Det här beräknas gå på till 1,7 miljoner och då får man nytt och precis som man vill ha det, säger Daniel.

Kjell Lingh har försäljningstakterna kvar, det märks.

- Det har nog aldrig varit så billigt att bygga som nu, säger han och tänker på den rekordlåga räntan.

Att den redan om ett år kan ha stigit med minst det dubbla får vi ta en annan gång.

Mer läsning

Annons