Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygge vid sjö stoppas inte

Bygget av ett åtta meter högt garage/förråd i två våningar, i ett sommarstugeområde vid Voxsjön utanför Bollnäs, kan fortsätta – på ägarens egen risk.

Annons

Den 29 oktober beviljades bygglov för en så kallade komplementbyggnad på sammanlagt drygt 180 kvadratmeter, cirka 75 meter från Voxsjön.

Beslutet överklagades till länsstyrelsen av Per och Catharina Eriksson, som bor vid Stagårdsvägen och äger marken mellan sin tomt och sommarstugeområdet. De hade inte fått möjlighet att yttra sig innan beslutet fattades – och anser att en åtta meter hög och elva meter bred byggnad förfular deras utsikt mot vattnet och blir ett dominerande och förfulande ingrepp i sommarstugemiljön vid sjön.

Eftersom bygget hade påbörjats innan överklagningstiden hade gått ut, begärde makarna Eriksson också att länsstyrelsen skulle besluta om inhibition av (förbud att verkställa) det överklagade bygglovet – i väntan på beslutet i själva överklagningsärendet. Men i ett delbeslut säger länsstyrelsen nu nej till inhibition:

- Om byggnation sker trots att bygglovsbeslutet inte har vunnit laga kraft, tar den som bygger en stor risk. Och det kan också få stora konsekvenser – inte minst kostnadsmässigt, för den som tvingas återställa byggnaden – om bygglovet sedermera upphävs, påpekas det.

Mer läsning

Annons