Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiksägaren blev knivhotad och rånad – nu döms tre män

/

Två döms för rån mot jourlivsbutiken på Granberg i Bollnäs medan en tredje döms för medhjälp till rån.

Annons

På fredagskvällen den 22 januari kom två knivbeväpnade män in i Kims jourlivs på Granberg i Bollnäs. Den ena mannen tog tag i butiksägarens nacke och höll en kniv riktad mot hennes hals.

Se tv-inslaget: Efter rånet är Kim osäker på om hon kan fortsätta driva butiken

När de lämnade butiken hade de med sig kontanter och cigaretter.

Förra veckan hölls rättegången mot tre män i 20-årsåldern.

Nu har två dömts för rånet. En av dem döms till fängelse i ett och ett halvt år. Under rättegången erkände han och berättade att han tog två knivar från en bekants bostad innan rånet. Tingsrätten anser att han har behov av behandling, men enligt domen var mannen inte övertygad om att han ville genomgå någon sådan behandling. Han döms därför till fängelse.

Den andra rånaren döms mot sitt nekande till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Behandlingsprogrammet är inriktat på män med våldsproblematik. Han döms förutom för rånet, även för narkotikabrott och två fall av ringa narkotikabrott.

Den tredje personen, som skjutsade rånarna till och från platsen, döms för medhjälp till rån. Han sade under rättegången att han inte visste att det skulle ske ett rån. Men tingsrätten tar fasta på uppgifter från den rånare som döms till fängelse, om att bilföraren kände till planerna och även fick en del av rånbytet. Mannen döms till skyddstillsyn med 180 timmars samhällstjänst.

De tre ska tillsammans betala 21 000 kronor i skadestånd till butiksägaren. Tingsrätten går i domen på en av de dömdas uppgifter att rånbytet blev 350 kronor i kontanter och ett paket cigaretter.

Läs mer: Här är den första artikeln om rånet

Tre dagar efter händelsen gjorde polisen en husrannsakan i en bostad och letade narkotika. I samband med det hittades saker som kunde knytas till rånet mot jourlivsbutiken, vilket ledde till misstankarna mot trion.

Läs mer: Polisen letade knark – grep rånmisstänkt man

Domen kan överklagas till hovrätten inom tre veckor.

Mer läsning

Annons