Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bruna vattnet oroar i Kilafors

/
  • Dricksvattnet i Kilafors kommer från vattentäkten i Västansjö, som ligger nära Bofarasjön.

Missfärgningarna av dricksvattnet i Kilafors fortsätter. Orsaken bedöms vara utfällningar av grundämnet mangan, som lagras i rörledningarna.

- Det här kräver nya insatser vid råvattentäkten i Västansjö, säger driftingenjör Åke Holm vid kommunägda Helsinge Vatten AB.

Annons

För knappt en vecka sedan kunde vi på webben berätta om att Kilaforsvattnet under senare tid varit missfärgat vid flera tillfällen. Vattnet från kranarna var då brunt och ogenomskinligt.

- I förra veckan fick vi ett flertal klagomål, säger Björn Walldén, miljöinspektör i Bollnäs kommun.

Han tillägger:

- Det var en helt berättigad kritik. Om vattnet är brun- eller svartfärgat betraktas det som otjänligt och ska inte drickas eller användas till matlagning.

Helsinge Vatten har nu kopplat in en konsult för att utreda de olika alternativ som finns för att minska manganhalterna. Men i dagsläget är det oklart vilka kostnader nya, tekniska åtgärder leder till.

Åke Holm ser dock inga andra alternativ än genomgripande insatser vid vattentäkten. I det här fallet är den inte bara en vattenkälla utan även källan till problemen.

- På något sätt får vi avsätta resurser för att förhindra att nya föroreningar uppstår. Det utrymmet måste vi tillskapa, någon annan väg finns inte, konstaterar han.

Kilafors får sitt dricksvatten från en täkt i den södra delen av Västansjö. Därifrån leds det vidare för behandling vid vattenverket i Löten, innan det distribueras till ledningsnätet.

Råvattnet kommer från en grusås nära Bofarasjön. Men ibland har grundvattnet inte räckt till och då har vatten även infiltrerats från närliggande Gällsån.

Mer läsning

Annons