Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bruks stämmer Edsbyföretag

/

Bruks Holding AB i Arbrå har lämnat in en stämningsansökan mot LW-Balsta AB i Edsbyn med ett skadeståndskrav på sju miljoner kronor. LW-Balsta anklagas för att ha utnyttjat Bruks företagshemligheter om en transportprodukt, tillverkat en snarlik produkt och därigenom tagit hem en stororder.

Annons

Produkten är en transportlösning, Tubulator, i form av ett slutet system av stålrör. Enligt Bruks är den världens ledande luftburna transportsystem och den produkt som är av störst ekonomiskt värde för företaget.

I stämningsansökan framhåller Bruks att Tubulator är framtagen och utvecklad inom koncernen. För att kunna åstadkomma en fungerande Tubulator, eller liknande produkt, krävs kunskap om ett antal olika moment och komponenter. Den information och kunskap som krävs hålls alltså hemlig och innehas av en mycket begränsad krets inom Brukskoncernen eller tidigare anställda där.

En av de få med denna kunskap slutade sin anställning i april 2008. Därefter har han börjat arbeta för LW-Balsta som konsult.

Bruks uppmärksammades i juni 2008 på att LW-Balsta fått en order från Norge rörande en tubtransportör. Denna överensstämmer i allt väsentligt med Tubulator, även om vissa detaljer skiljer sig åt mellan produkterna.

Bruks framhåller att LW-Balsta inte tidigare tillverkat eller sålt någon liknande produkt och anser det uteslutet att edsbyföretaget kunnat ta fram den här produkten utan kunskap om Tubulator.

Mer läsning

Annons