Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsligt fixa med hund vid körning

Nu döms föraren till böter för krocken med en cyklist.

Annons

Under rättegången i förra veckan berättade föraren att hon hade stängt in den lilla hunden i en bur i baksätet. Trots det kom den fram mellan sätena under körningen. Föraren försökte mota tillbaka hunden vid två tillfällen.

Den andra gången märkte hon inte att hon körde av bilvägen och in på en parallell gång- och cykelbana. Där passerade bilen nära två fotgängare innan den kolliderade med en cyklist som kom från motsatt håll.

Olyckan inträffade på Anneforsvägen i Bollnäs i maj i fjol. Den påkörda cyklisten fick allvarliga skador, bland annat ett revbensbrott, två benbrott i skenbenet och mindre blödningar i huvudet.

Nu döms bilföraren för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Hudiksvalls tingsrätt skriver i domen att förarens ouppmärksamhet framåt inte bara kan ha varit tillfällig, utan att hon måste ha ägnat sig mer åt hunden än vad hon erkänt.

Domstolen konstaterar att det var goda siktförhållanden på raksträckan men att föraren trots det sagt att hon inte sett vare sig de gående eller cyklisten.

Domstolen anser att hon hade kunnat undvika en trafikfarlig situation genom att bromsa, köra in till vägkanten och stanna. I stället fortsatte hon att köra samtidigt som hon ägnade sig åt hunden. Hon har brustit i uppmärksamheten på ett allvarligt sätt, anser rätten.

Kvinnan döms till 70 dagsböter på totalt 4 900 kronor.

Mer läsning

Annons