Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brotorgsbesvär avslogs direkt

/

Förre moderatpolitikern Jan Kjellbergs besvär över det nya Brotorgsavtalet avslås. Det meddelade förvaltningsrätten i Falun redan under torsdagen.

Annons

Eftersom hela ärendet omedelbart avgjordes i sak ser rätten heller inget skäl till att pröva Kjellbergs begäran om verkställighetsförbud (inhibition).

Den nya domen i förvaltningsrätten kommer bara åtta dagar efter att Jan Kjellbergs besvärsskrivelse diariefördes hos rätten. I de här sammanhangen är det en mycket kort handläggningstid.

- Vår bedömning var att det fanns ett tillräckligt underlag för att avkunna domen i sin helhet. Därför fanns det heller inga skäl att meddela inhibition i målet, säger förvaltningsrättsnotarie Elin Ruthström.

Domen är undertecknad av rådman Eljena Ulfhake Berglund.

I domskälen avvisas de skäl för besvären som Jan Kjellberg lämnat. Rätten framhåller att det är den klagande som har bevisbördan för att fullmäktigebeslutet om Brotorgsavtalet den 28 juni var olagligt.

Det hela har formulerats så här:

"De skäl som Jan Kjellberg åberopat medför inte att det kan anses visat att det överklagade beslutet är olagligt i något av de hänseenden som anges i tionde kapitlet, åttonde paragrafen i kommunallagen".

I besvären hävdade Jan Kjellberg att bolaget AB Kungsbacka Tofteredsvägen inte är en behörig avtalspart med kommunen. Han ansåg också att ett nytt avtal ingåtts utan att ursprungsavtalet med IBI Sverige (nuvarande Sjaelsö) från 2007 hävts.

Men i laglighetsprövningen av det kommunala beslutet ses detta alltså inte som något bevis.

Efter beskedet överväger Jan Kjellberg att begära prövningstillstånd i nästa instans, kammarrätten.

- Men det som också är anmärkningsvärt är att förvaltningsrätten i semestertider har haft kapacitet att avkunna dom på en vecka. Det hela verkar väl preparerat. Här ligger nog en hund begraven, säger han.

- Nu ska jag prata mer med jurister som är experter på kommunal rätt.

Mer läsning

Annons