Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröllopsresa genom historien

/

Under lördagen färdades Undersviks hembygdsförening från andra hälften av 1800-talet till nutid med en kavalkad av bröllop.
- Idén är att koppla ihop historiens olika epoker för att betraktaren lättare ska känna att man är en del av historien, säger Katarina Wådell.

Annons

Vid hembygdsgården, Ol-Mats, i Undersvik hade hembygdsföreningen ställt i ordning en utställning med fotografier, kläder och andra attiraljer kring temat bröllop.

- Ett bröllop innehåller så mycket av det tidstypiska, förklarar hembygdsföreningens ordförande Katarina Wådell valet av tema.

De innehåller oftast tidsenliga kläder, fordon och musik. Och ofta finns fotografer på plats för att föreviga händelsen.

Utställningen öppnades med att ett brudfölje från 1920-talet anlände till gårdstunet och inne på logen fanns både kläder och fotografier att beskåda. Bland annat bilder på sex generationer brudpar från Fluren som kan räkna sina anor från Baddar-Jon och hans hustru Kerstin, som levde under andra hälften av 1800-talet.

Brudparet anlände med häst och åtföljdes av såväl cyklar som mopeder och bilar. Katarina Wådell berättade också om hur männen i slutet på 1800-talet började låta sig fotograferas med sin cykel i stället för som tidigare med sin häst. Sedan blev den som hade en moped en hjälte innan bilarna slutligen tog över helt som mannens viktigaste ägodel.

Många, både ortsbor och sommargäster, hade letat sig ut på Ol-Matsgårdens gårdstun och gick runt bland alla sevärdheter. Gården är från 1830-talet och har varit i hembygdsföreningens ägo i snart fyrtio år.

- Vi har egentligen aldrig haft tid att visa upp gården på allvar, säger Katarina Wådell. Men kanske kan det bli lagom till föreningens 75-årsjubileum om två år.

Mer läsning

Annons