Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brogatans status höjs

/

Arkitekttävlingen om Brotorget sätter fokus även på Brogatan. Det väcker förhoppningar också hos Nya Linnbro Fastighetsförvaltning AB om ett nytt affärs- och bostadshus i hörnet Odengatan–Brogatan.

- Det skulle kunna knyta samman alla delar i kvarteret vid Krokanen, säger Peter Amundsson, delägare i fastighetsbolaget.

Annons

För drygt ett år sedan köpte ett fastighetskonsortium bestående av sex bolag Linnbro av Skölds-ägda fastighetsbolaget Baldersborg. I Linnbro ingår flera byggnader i kvarteren Krokanen och Annexet intill Västra Stationsgatan, Brogatan, Odengatan, Gamla Järnvägsgatan och Tingshustorget.

Redan den förra ägaren hade idéer om en utbyggnad. Tankarna fanns även med i en ny detaljplan i mitten av 90-talet, men då i ett mindre format intill nuvarande butiken Såfin.

För fyra år sedan presenterades ytterligare en idéskiss av fastighetsägaren.

- Det här är ett område som skulle lämpa sig mycket väl för en något större galleria, säger stadsarkitekt Bashir Hajo i dag.

Problemet tidigare har varit att Brogatan fört en mer undanskymd roll i centrala Bollnäs. Affärslägena där har inte alls varit lika lockande som Brotorget, Västra Stationsgatan och Långgatan.

För större kedjor är det också A-lägen som gäller, vilket framgick när H&M hade etableringsplaner i Bollnäs.

Men med en uppfräschning av hela Brogatan – som ingår i projekttävlingen om Brotorget – skulle läget kunna bli ett annat. Gatan är också den kortaste vägen mellan järnvägens resecentrum och Brotorget.

Peter Amundsson gör till och med jämförelser med Göteborg.

- Men entréer från tre gator skulle det kunna bli ett Nordstan i miniatyr, säger han.

Enligt honom har kommunens näringslivskontor lämnat information om att det i dagsläget finns tre stora kedjor som är intresserade av att komma till Bollnäs.

- För oss är det naturligtvis mycket intressant, även om en utbyggnaden inte ligger direkt i pipeline.

Det finns en idéskiss som ger plats för ytterligare sex butiker intill nuvarande Galleria Krokanen.

Mer läsning

Annons