Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bridge bygger broar

/

Bridge kan egentligen inte beskrivas. Bridge måste upplevas. Och har du en gång knäckt all "mystik" kring bridgen är du fast.
För alltid.
Det är därför Carina Westlin kan lova att hon aldrig så länge hon lever tänker sluta spela bridge.

Annons

Och kanske är det just bridgens inneboende magi som gör att 30 spelsugna lämnar den fantastiska sommarkvällen och istället väljer att kliva in i en källarlokal för uppemot fyra timmars lir.

- Jo, men så är det ju. Bridge slår alltid väder - till och med en så här vacker kväll.

Säger Carina Westlin.

Hon har spelat i tjugo år. Allt började med att hon nötte tvåmanswhist med gamla bandyesset Göran "Dallas" Sedvall hemma i Söderhamn. Men det är en annan historia.

Lars Franklin har åkt från Söderhamn för att spela. En gång var han pingisstjärna på landslagsnivå. Han besegrade Waldner vid fem tillfällen och har pluskvot på Mikael Appelgren, inte illa. I dag är han 51, har spelat bridge i fem år och ser inget slut på d e n karriären.

Partnern, den i bridge så viktige partnern, heter Henry Thelin. Han har fyllt 85 och bridgen har varit hans följeslagare i drygt 60 år. Han fick aldrig bli förbundsdomare i fotboll, synen var för klen. Henry ser väl inte bättre i dag men till bridge räcker i alla fall hans rutinerade blick.

Carina Westlin hinner inte med särskilt mycket annat än bridge. Hon jobbar - hemifrån - halvtid åt Förbundet svensk bridge. Resten av tiden går åt till att tävla - så ofta som möjligt.

Bollnäs bridgeklubb har fasta tävlingskvällar: Torsdag, söndag och måndag. Klubben har i dag 109 medlemmar, snittåldern ligger på drygt 50 år.

- Jag tycker att vi klarar oss undan den åldersstämpel som ofta sätts på bridgen, säger Carina Westlin. Vi har rätt många ungdomar.

Dottern Sofie, till exempel. Hon är 18 och "indragen" i bridge av - förstås - mamma.

Pengar inom bridgen? Jodå, de finns. Men det är inga stora pengar. Carina Westlin uppskattar att det finns en handfull som kan försörja sig på bridge.

- Det är landslagsspelarna. De åker till USA några gånger per år. I USA-tävlingarna handlar det i alla fall om sexsiffriga belopp.

Handicapsystem? Visst, det finns också. Du har noll som bäst och 52 som sämst. Just nu finns Carina Westlin, 26 i hcp, i det stora mellanskiktet.

- Det pågår en översyn av handicapsystemet. Det kommer att göras om, moderniseras.

Efter en tävlingskväll har Carina svårt att gå ner i varv och somnar oftast inte förrän framåt morgonen. Matchen ska gås igenom mentalt.

- Jag ser en hel del likheter med schack. Psykologin och strategin är av avgörande betydelse.

- Jag skulle ljuga om jag sa att bridge var enkelt att lära sig. Bridge är svårt. Men då man väl förstått upplägg och samspel är bridgen överlägsen allt annat du kan göra med kort.

29 juli är det dags för Örebrofestivalen, en av bridgeårets absoluta höjdpunkter. Festivalen är en vecka med bara, bara bridge från morgon till kväll. Bollnäs bridgeklubb drar iväg med en manstark trupp.

Hur Carina Westlin började med bridge?

- Arbetskamrater, säger hon. De spelade och tjatade med mig. Och har jag inte tackat dem för det förut så tar jag chansen och gör det nu.

Mer läsning

Annons