Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandskydd och försäkringspremier bromsar asylboende i Bollnäs

/
  • Kommunstyrelseförvaltningens chef Hans Persson lägger för tillfället det mesta av sin arbetstid på att jaga nya boenden för asylsökande.

Migrationsverket är kritiskt till att kommunerna inte skakar fram tillräckligt många tillfälliga bostäder för flyktingar. Bollnäs skickade tidigare i höstas in en lista med 680 boplatser. Men hittills har inte en enda kunnat tas i bruk.

Annons

Läs mer: Migrationsverket vädjar till kommunerna om fler platser

– Migrationsverket strök ungefär hälften eftersom de var små privata alternativ som det är svårt att administrera. Vid nästa inventering sa de till oss att bara ange kommunala fastigheter. Men vid den tidpunkten hade vi redan skickat in två stora privata objekt med sammanlagt 100 platser. Det är fyra gånger så många som Hudiksvall och Nordanstig kunnat erbjuda så då satt jag nöjd, säger Hans Persson, förvaltningschef på kommunstyrelseförvaltningen i Bollnäs.

Men den nöjdheten rann snabbt av honom när båda fastighetsägarna drog sig ur innan kontrakten var påskrivna.

För drygt två veckor sedan lyckades han skaka fram ett nytt möjligt boende i kommunen, med totalt 20 platser. Vilken fastighet det rör sig om är belagt med sekretess efter den senaste tidens brandattentat. Och det är fortfarande osäkert om det blir något kontrakt.

Läs mer: Migrationsverket hemlighåller listor över asylboenden

– Det växlar från den ena dagen till den andra. Ena dagen hör jag från försäkringsbolaget som avråder. Andra dagen pratar jag med fastighetsägaren som säger att "jo, vi vill det här", säger Hans Persson.

Under veckan har försäkringsbolag och räddningstjänst gjort tillsyn på byggnaden. Deras utlåtanden har fortfarande inte kommit.

– Efter den senaste tidens bränder är försäkringsbranschen väldigt återhållsamma och försiktiga. Och det kommer sannolikt leda till att försäkringsvillkoren försämras och får chockhöjda premier, säger Hans Persson.

Läs också: Marie Centerwall (S) håller med om att det behövs ett större ansvarstagande

Om fastighetsägaren inte drar sig ur hoppas han att man ska kunna skriva kontrakt om ungefär en vecka. Och efter det vill kommunen ha en försäkran från Migrationsverket om att de kommer att ersätta kommunen fullt ut för kostnaderna. Om allt flyter på tror Hans Persson att det tillfälliga flyktingboendet i bästa fall kan börja ta emot folk i början av december.

Har kommunen inga egna lokaler som skulle kunna användas?

– Vi har just fått veta att antalet ensamkommande flyktingbarn som vi ska ta emot ökar från 13 till 104 nästa år. Då måste vi i första hand fokusera på att lösa bostadsfrågan för dem. Sedan går det inte att bara lägga in folk i en sporthall hur som helst. Även vi måste se på brandsäkerhet och försäkringsfrågor. Kommunens självrisk för bränder är 1,1 miljoner kronor, så om något sådant skulle bli aktuellt måste vi få en försäkran från Migrationsverket om att de tar den självrisken, säger Hans Persson.

Läs mer: "Det har aldrig varit så pressat som nu"

Mer läsning

Annons