Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsdebatt och regnbågsflagga på fullmäktige

Kommunfullmäktiges första sammanträde efter sommaruppehållet blev en lugn historia. De flesta förslag till beslut klubbades igenom utan någon som helst debatt. Flest replikskiften blev det när Bollnäs Bostäders byggande var på tapeten.

Annons

Att det behövs fler bostäder i kommunen tycks alla vara överens om. Dock inte vem som ska bygga dem, eller vilka krav man ska ställa på det kommunala Bollnäs Bostäder.

Läs också: Kötiderna för hyresrätter ökar

I juli 2014 lämnade vänsterpartisterna Anna-Maria Forssell Mörk och Göran Jansson in en motion där de föreslog att Bollnäs Bostäder skulle få i uppdrag att öka sitt bostadsbyggande med ungefär 100 lägenheter utöver de som redan var planerade. Motionärerna ville att mindre lägenheter med låg hyra skulle prioriteras.

Kommunfullmäktige skickade vidare motionen till Bollnäs Bostäders styrelse, som föreslog att den skulle avslås.

När den under måndagskvällen tog upp i kommunfullmäktige igen, efter en vända hos kommunstyrelsens arbetsutskott, var det en minst sagt urvattnat version som antogs.

Nu heter det att "behovet av nya bostäder måste övervägas i takt med den fortsatta befolkningsutvecklingen". Vad som var ett förslag om ändrade ägardirektiv har med andra ord blivit en vag ambition om att kanske bygga mer om Bollnäs Bostäder anser att det behövs.

Kommunalråd Marie Centerwall (S) sa att hon är positiv till att HSB har byggt i kommunen och att hon hoppas på att fler privata byggherrar ska göra detsamma.

Läs direktrapporteringen från fullmäktige här.

Lena Sundh Berglund (S), vice ordförande för Bollnäs Bostäder, gick upp i talarstolen för att ge bolagets syn på saken. Hon sa att även om det råder brist på bostäder i kommunen och söktrycket ofta är högt på de lägenheter som blir lediga, så gäller det framför allt äldre lägenheter, där hyrorna är betydligt lägre än på de nybyggda. Därför är det enligt henne inte alls så enkelt som att man kan bygga bort bostadsbristen.

Anders Bergsten (KD) flikade in att även om alla inte har råd att flytta in i nybyggda lägenheter så kommer vissa att ha det, och det skulle medföra att de äldre lägenheter som de personerna bor i för tillfället blir lediga. Med andra ord det som brukar kallas rotation på bostadsmarknaden.

Tomas Brånedal (BP), var inne på samma linje och tyckte att man måste satsa mer på att skapa jobb i kommunen, enligt logiken att personer med högre inkomster har råd med högre hyror.

Ett förslag som antogs av KF: Detaljplan för ny sporthall i Kilafors

Brånedal är bara ersättare i kommunfullmäktige, men eftersom Olov Nilsson Sträng (politisk vilde som sitter på BP-mandat) inte dök upp fick han delta i beslutsfattandet. Det fick en viss roll i ett helt annat ärende.

Jan Lahenkorva (S) har lämnat in en motion om att kommunen ska införskaffa en så kallad regnbågsflagga, att hissa i samband med pridefestivaler i andra kommuner. Enligt det förslag som fullmäktige hade att ta ställning till ska frågan skickas vidare till kommunstyrelsen för beredning.

Men kommunfullmäktiges ordförande Stefan Permickels tyckte att frågan var av så enkel karaktär att fullmäktige kunde fatta beslut direkt i stället. Så får man göra om församlingen är enig. Men en enda ledamot opponerade sig: Tomas Brånedal. Därmed måste det eventuella flaggköpet behandlas av kommunstyrelsen innan fullmäktige kan fatta beslut någon gång i framtiden.

Mer läsning

Annons