Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bortkastad renovering gjord för miljonbelopp

/
  • Paviljongen tillkom som ett annex till läroverket för nästan 50 år sedan. Byggnaden renoverades delvis för knappt två år sedan, men nu ska den rivas.

Den gamla läroverkspaviljongen i Bollnäs renoverades för över en miljon kronor 2008. I december samma år invigdes den som centrum för kommunens arbetsmarknads- och integrationsenhet.
Men efter tre månader tvingades integrationsenheten flytta ut på grund av mögelskador. Nu ska byggnaden rivas.

Annons

Redan före upprustningen 2008 hade det varnats för mögelproblem.

Av en artikel i Ljusnan i juni 2004 framgår att det då fanns planer på att riva den barackliknande byggnaden och ersätta den med moduler som skulle flyttas från Kilafors och Söräng för Komvux räkning.

Tekniska förvaltningen meddelade att paviljongen inte gick att använda på grund av mögel.

- Varför en renovering skedde trots detta vet jag inte, säger Stefan Permickels (S), ordförande i nämnden för lärande och arbete.

När byggnaden renoverades hösten 2008 togs golvet upp och möglet sanerades.

Men trots det dröjde det alltså bara någon månad innan det återigen upptäcktes att det fanns spår av mögel, svamp och farliga impregneringsmedel i byggnaden.

I mars förra året flyttade först integrationsenheten till tillfälliga lokaler på Heden. Därefter har också arbetsmarknadsdelen flyttats.

- Det är naturligtvis beklagligt att en byggnad som vi nyligen lagt ned 1,2 miljoner kronor på måste rivas, säger Torbjörn Falkeborn.

Även Stefan Permickels medger att det handlar om kapitalförstöring.

- Jag var själv med på invigningen, men besluten om ombyggnaden togs innan jag blev ordförande i nämnden för lärande och arbete.

Mer läsning

Annons