Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäsläkare fälld av HSAN

En Bollnäsläkare har fått en erinran av HSAN på grund av att han brustit i handläggningen av en kroniskt sjuk patient.

Kvinnan dog 2008.

- Felet är varken ringa eller ursäktligt, säger nämnden i sitt beslut.

Annons

Kvinnan som var 67 år när hon avled i augusti 2008 led av flera olika sjukdomar. Förutom ryggsjukdomen Bechterews hade hon en allvarlig tarmsjukdom. Hon hade även utvecklat lungsjukdomen KOL och 1999 insjuknade hon i akut njursvikt.

Under sommaren 2008 försämrades kvinnans tillstånd ytterligare och efter flera röntgenundersökningar upptäcktes till slut både en kotfraktur och en metastas på kotkroppen. Några månader senare avled hon.

De anhöriga som anmält fem olika läkare, ställer nu frågan om kvinnans liv hade kunnat räddas om rätt behandling satts in i tid.

Troligen kommer de nog aldrig att få något riktigt svar på detta. Däremot har HSAN kommit fram till att en Bollnäsläkare gjorde fel när han inte ordinerade kontroller av kvinnans njursjukdom. De anser också att det tog oacceptabelt lång tid från det att dialysbehovet upptäcktes till den förberedande operationen och planering av dialysstart.

- Aven om den akuta försämringen inte kunde förutses, fick hon utstå onödigt lidande med akut urinförgiftning, säger HSAN i sitt beslut.

Eftersom de anser att felet varken är ringa eller ursäktigt har läkaren nu fått en disciplinpåföljd i form av en erinran. Däremot har man inte funnit brister i de övriga fyra läkarnas arbete.

 

Läs mer om fallet i måndagens Ljusnan.

Mer läsning

Annons