Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäslag tävlar i Juniormedaljen

/
 • Sandra Tastula och Jonathan Hammar, som utgör ett av Bollnäslagen, förbereder nässelsoppa.
 • Läraren Margareta
 • Lag
 • Fredrik Boija fräser kantarellerna med van hand.
 • Jonathan Hammar serverar Jonny Engström från Hälsinglands Utbildningsförbund.
 • Förbundschef Thomas Winqvist och rektor Bertil Lundqvist provsmakar.
 • Syrad lök är ett populärt inslag i de flesta rätterna i år.
 • En nykokt bergvikengös toppas med en egengjord fisk- och grönsaksafond, gjord på resterna från den tillhörande ärtkrämen och grönsakscruditén.
 • Margareta
 • Emil Säll har plockat kantareller själv till en av rätterna.
 • Lagen från syrade grönsaker får bryta av sältan i en halstrad Ljusnanöring. Alla fiskrätter skapas i samarbete med lokala fiskleverantörer.

I köket på Hedens restaurangskola ryker stek-osen, och sältan från brynt smör blandas med en syrlig ättiklag. Förberedelserna är i full gång inför helgens kocktävling.

Annons

Färska kantareller från Kilaforstrakten smörsteks, Ockelbopotatis mosas och handplockade gårdsnässlor görs till en slät soppa. Det är en salig blandning av lokala råvaror som tillåts glänsa när kockarna från Hedens restaurangskola bestämmer meny. Och ribban ligger högt inför helgen. På lördagen gör två Bollnäslag från gymnasieskolans restaurang- och livsmedelsprogram upp om pallplatserna i tävlingen Juniormedaljen. Teamen om två personer kommer att möta matentusiaster från hela Gävleborg i kampen om de regionala smakerna. Utmaningen ligger att återspegla just sitt hörn av länet i varenda del av rätterna. Något som läraren Meta Englund tycker att eleverna lyckats med under onsdagens repetition.

– Det kan inte bli mer lokalt än såhär, till och med oljan är Hälsingeproducerad. Samtidigt jobbar vi mycket med moderna matlagningstekniker, säger Meta Englund och pekar på några tallrikar som förbereds.

Sandra Tastula lägger varsamt upp några ägghalvor på nässelsoppan. Tävlingsdebuten innebär ett stort kliv ut från köket, ut till den stora publiken. Men hon är inte nervös - än.

– Vi kan såklart inte göra något mer än vårt bästa. Det är bara så kul att få tävla i det man älskar att göra, säger hon.

Oavsett resultat hoppas hon att Juniormedaljen kan ge nya öppningar. I framtiden hoppas Sandra Tastsula kunna jobba och upptäcka nya smaker utomlands.

– Jag tänker att man lär sig av det här oavsett hur det går, och hoppas kunna ta åt mig av allt för att lära sig nya grejer, säger hon.

Lite längre bort i köket förbereder de redan tävlingsvana Emil Säll och Fredrik Boija en grund på ärtkräm och grönsakscrudité till dagens matgäster. Lagen testar att tajma in alla komponenterna i rätterna genom att servera en smakpanel, som under vanliga tävlingsförhållanden. Rätterna ska under lördagen serveras med exakt nio minuters mellanrum. Längst upp på tallriken lägger killarna rykande, nykokta gösfiléer. Fisken fångades av en kompis till Emil Säll bara häromdagen i Bergviken. Och harsyran som toppar killarnas hälsingekrisp har han plockat själv.

– Inspirationen till maträtterna kommer från våra egna erfarenheter. Mina idéer kommer bland annat från min praktik på Norrfly Kök och Bar, berättar Emil Säll.

Samtidigt inne i matsalen lutar sig en mycket nöjd smakpanel tillbaka efter att ha provat tre av de sammanlagt fyra rätterna. In rullas slutligen den kokta gösen, och Emil Säll avslutar serveringen med att hälla över en fisk- och grönsakssky gjord på samma ingredienser som till huvudrätten.

– Men gud så gott, säger rektor Bertil Lundqvist och de andra håller med.

Tillsammans med Jonny Engström, Jonas Rasmusson och Thomas Winqvist ger han eleverna nödvändigt ärlig feedback inför den riktiga tävlingen.

– Till exempel skulle den här kokta gösen mer än gärna kunna få ligga i sin sky en liten stund innan första tuggan tas, för att hinna ge mer smak, säger han.

Hälsinglands Utbildningsförbunds Thomas Winqvist tycker verkligen att ungdomarna lyft fram alla möjliga arominslag.

– Det framkommer någon viktig smak i varje tugga. Alla rätter både låter och smakar väldigt gott, säger han.

Efter sista tuggan är Bertil Lundqvist övertygad.

– Jag tror definitivt på en pallplats eller två för Bollnäslagen, säger han glatt.

Mer läsning

Annons