Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäskvinna fixade socialbidrag åt maken – medan han satt i fängelse

/
  • Paret fångades på bild av en övervakningskamera när de stal bland annat hundfoder ur ett garage i Dönje.

De äkta makarna förekommer tillsammans under mer än 50 punkter i belastningsregistret. Nu döms de återigen för bland annat stölder och bedrägeri. Kvinnan döms dessutom för att ha ordnat socialbidrag åt maken medan han satt i fängelse.

Annons

Paret greps efter att de blivit igenkända på en övervakningsfilm från ett garage i Dönje, norr om Bollnäs, där de gjorde inbrott en dag i september. När polisen gjorde husrannsakan i deras bostad hittades gods från fler stölder.

Läs mer: Kamera i garage avslöjade flera brott

De båda häktades och mannen har suttit i häkte sedan dess. Kvinnan släpptes när hon inte längre kunde påverka polisutredningen.

Läs mer: Unga makar häktade för stölder

Nyligen stod de till svars i Gävle tingsrätt, åtalade på totalt nio punkter. Det handlar om stölden i Dönje och en stöld i Tierp då en gps stals från en olåst bil som lämnats när ägaren fångade in hästar som kommit lös. Det handlade även om ett bedrägeri där mannen handlade för 7 797 kronor på ett stulet bensinkort.

Mannen var dessutom åtalad för grov olovlig körning för att ha tagits när han kört bil utan körkort vid tre tillfällen och kvinnan för snatteri och brott mot knivlagen på Dollarstore då hon snattade och tog fram en kniv när hon konfronterades av personalen.

Läs också: Snattare tog fram en kniv

De båda var dessutom åtalade för bidragsbrott för att de vid fyra tillfällen hade sökt om ekonomiskt bistånd hos Bollnäs kommun. I ansökningarna stod att de båda var arbetssökande, men under den aktuella perioden satt mannen i fängelse och Bollnäs kommun lurades därmed till att betala ut 12 720 kronor för mycket till paret.

Under rättegången berättade kvinnan att det var hon som skrivit ansökningarna och förfalskat mannens namnteckning. Mannen frias därmed av tingsrätten för bidragsbrottet. Men han döms för stöld, bedrägeri och olovlig körning till fängelse i tre månader. Han ska dessutom betala 5 578 kronor i skadestånd till företaget vars bensinkort stals och användes av mannen.

Kvinnan döms för stöld, snatteri, brott mot knivlagen och bidragsbrott till fängelse i två månader. Hon ska betala 12 720 kronor i skadestånd till Bollnäs kommun och 230 kronor till Dollarstore. Paret ska dessutom tillsammans betala 2 000 kronor i skadestånd till kvinnan vars gps de stal.

Tingsrätten beslutade att mannen ska vara kvar i häkte tills hans fängelsestraff kan verkställas.

Mer läsning

Annons