Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäskvinna bakom hatstorm mot journalister

/

De senaste dagarna har en våg av hat och hot mött frilansjournalisten Annika Hamrud.
Det är priset hon betalar för att ett år tidigare ha försökt intervjua Julia Caesar – en välkänd skribent i den högerextrema världen. Bakom pseudonymen finns Barbro Jöberger, som är född i Bollnäs.

Annons

Två av Sveriges mest respekterade journalister har utsatts för hot, en del direkta mordhot, och trakasserier. Nu har personen bakom det anonyma blogginlägg som startade hatvågen avslöjats. En 70-årig kvinna som är uppväxt i Bollnäs.

Annika Hamrud, frilansjournalist som undervisar i journalistik på Högskolan i Gävle, och Niklas Orrenius, journalist på Dagens Nyheter, har de senaste dagarna utsatts för hot och trakasserier. Anledningen är att en person med pseudonymen Julia Caesar i söndags skrev en text där hon smutskasar journalisterna.

– Hon hävdar att vi trakasserar henne. Men både jag och Niklas har skrivit den typ av journalistik där man får förklara hur man tänker. Det naturliga beteendet när någon ringer på dörren och vill prata med en är att bjuda på kaffe – inte att känna sig hotad, säger Annika Hamrud i en intervju med Arbetarbladet .

Hon har följt Julia Caesar sedan 2010 då Caesar släppte boken "Världsmästarna: när Sverige blev mångkulturellt". Annika Hamrud har grävt fram att personen bakom pseudonymen är den före detta journalisten Barbro Jöberger, som är född och uppväxt i Bollnäs.

I dag är Barbro Jöberger en inflytelserik röst i den högerextrema rörelsen. Hennes texter går ut på att hetsa mot invandrare, politiker och journalister.

För ett år sedan försökte Annika Hamrud få intervjua Barbro Jöberger.

– Jag hade inget nummer men lyckades lämna ett meddelande om att jag ville få kontakt med henne. Men fick aldrig något svar – därför åkte jag hem till henne. Men det var ingen hemma – så någon granne måste ha berättat att jag var där och sökte henne, säger Annika Hamrud.

Även Niklas Orrenius ska ha åkt hem till Julia Caesar men misslyckats med att få kontakt. Han ska ha skickat ett e-postmeddelande till henne utan att få svar.

Så händelseförloppet hade kunnat bli ett annat om hon ställt upp?

– Ja! Hon har fått all möjlighet i världen. Att ta kontakt är inte att hota – det är att ge chansen att berätta, säger Annika Hamrud till Arbetarbladet. Hon måste kunna granskas som alla andra.

På onsdagen publicerade Annika Hamrud en text på Expressen.se där Jörberger avslöjades som personen bakom pseudonymen.

Barbro Jöberger har arbetat som journalist på bland annat Dagens nyheter och Dala-Demokraten. Hon förtidspensionerades i början av 1990-talet då hon enligt Annika Hamruds artikel på Expressen.se hade drabbats av amalgamsjuka och elöverkänslighet. Två hälsoproblem som forskningen inte kunnat bevisa att de beror på amalgamfyllningar i tänder och elektriska fält, så som det hävdas.

Annika Hamrud tycker att Julia Caesar har radikaliserats i sin retorik sedan 2010.

– Hon har blivit mycket mer rasideolog än hon var då. Faran med att sitta bakom en skärm är att man riskerar att självradikaliseras när man inte har utbyte av människor som tänker annorlunda.

Mer läsning

Annons