Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäsföretag i krångel med Vitryssland

SNA Europe i Bollnäs skulle till i maj ha flyttat delar av sin produktion till Vitryssland. Men den vittryska tullbyråkratin har krånglat till det.
- Det verkar inte vara samma regler från en dag till en annan, säger platschefen Eckhard Eriksson.

Annons

Den 10 november förra året fick de 149 anställa vid SNA Europe i Bollnäs beskedet att 66 jobb skulle försvinna när delar av tillverkningen där och i Lidköping flyttas till Minsk i Vitryssland. Efter förhandlingar blev 45 personer uppsagda i Bollnäs.

Flytten planerades för arbetsintensiva moment i tillverkningen av handverktyg.

För företaget skulle det bli ett sätt att pressa kostnaderna.

Den utgångspunkten gäller fortfarande – men det har blivit en flytt med förhinder. Nu räknar SNA Europe med två månaders försening.

De första lassen till Vitryssland gäller maskindelar och monteringsutrustning för att tillverka färgskrapor.

Anställda från Vitryssland har fram till slutet av förra veckan varit på plats i Bollnäs för att utbilda sig. En del av den personal som sagts upp i Bollnäs har fått bistå med "lektioner".

Övriga maskinleveranser ser ut att dröja till följd av problemen med införseldokumenten.

- För oss innebär det att vi behöver ha kvar de uppsagda längre i Bollnäs. Uppsägningarna kommer att förskjutas ett par månader. Nu är det halvårsskiftet som gäller för när allt ska vara färdigt, säger Eckhard Eriksson.

För att klara produktionen under tiden behöver uppsägningstiderna förlängas. En framställning om det har gjorts till de fackliga organisationerna.

- Vi utgår från att den personal som erbjuds att stanna längre också gör det.

Mer läsning

Annons