Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäselever pluggar extra: "Strunt samma att det är sportlov"

/
  • Linnéa Busk, som går i årskurs 9, får hjälp av resurspedagog Susanne Åberg med matematikövningarna.

Trots att det är sportlov råder full aktivitet i några av klassrummen på Granbergsskolan. Det är lovskola och 31 elever som vill höja sina betyg får den extra hjälp de behöver.

Annons

I en av lektionssalarna på Granberg får Linnéa Busk hjälp av resurspedagog Susanne Åberg med att räkna ut procentsatser.

– Det är inte så svårt när man väl har lärt sig. Jag saknar betyg i matte och nu är jag här för att plugga så att jag får det. Strunt samma att det är sportlov, säger Linnéa Busk.

Läs mer: Skola på loven ska förbättra Bollnäselevers resultat

Hon är en av 31 elever som har nappat på erbjudandet om sportlovsskola. Under tre dagar får eleverna den extra hjälp de behöver för att öka sina kunskaper och höja sina betyg.

– Det är främst åttor och nior här, och några sjuor. Men det är framför allt niondeklassarna som vi vill ge möjligheten att få behörighet inför gymnasiet, säger Susanne Åberg.

Just avgångsniornas betyg har varit ett stort bekymmer för de kommunala skolorna i Bollnäs. Förra våren hade fyra av tio som gick ut årskurs nio för dåliga betyg för att börja gymnasiet.

Läs mer: Fyra av tio saknar gymnasiebehörighet

I början av februari beslutade barn- och utbildningsnämnden att införa extraundervisning på alla lov utom jullovet. Granbergsskolan är först ut.

– Den här veckan är väldigt värd för de som behöver läsa upp sitt betyg. Annars kanske man hamnar på IM, och då behöver man läsa där ett helt år, säger Montaz Faizi, som deltar i lovskolan för att bättra på sina kunskaper i engelska.

Med "IM" menar hon det ettåriga introduktionsprogram som elever som saknar gymnasiebehörighet kan gå.

Granbergsskolans tillförordnade rektor Eva Eklund, som även är för- och grundskolechef i kommunen, har stora förhoppningar på lovskolan.

– Jag tror att det kommer leda till fler elever med godkända betyg och öka elevernas känsla av att det är viktigt att studera ännu mer, säger hon.

Läs också: Åttornas betyg är bekymmersamma

Mer läsning