Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bollnäsbor positiva till vindpark"

Sju av tio slumpvis utvalda invånare i kommunen känner till planerna på vindkraftsparken Annefors söder om Bollnäs. Av dem är 60 procent positiva till planerna och 13 procent negativa, enligt en opinionsundersökning.

Annons

Bergvik Skog har sökt tillstånd för att bygga 149 vindkraftverk i den aktuella parken. Och på bolagets uppdrag har konsultföretaget Demoskop gjort 602 telefoninterjuver med slumpmässigt utvalda kommuninvånare under en vecka i månadsskiftet mars-april.

- Vi vill veta vad folk tycker, säger Peter Svantesson som är vindkraftsansvarig vid Bergvik Skog.

På onsdagskvällen presenterades undersökningen för den politiska majoriteten – S, FP, V, SVP och MP – i Bollnäs. De fick bland annat veta att var tredje person i undersökningen tror att vindkraftparken kommer att leda till fler jobb, men att många befarar att närmiljön kommer att störas.

- Vi upplever att politikerna i kommunledningen tycker det är svårt att besluta i vindkraftsfrågor, när det är så många projekt på gång, säger Peter Svantesson. Och därför vill vi ha en dialog med dem för att få veta "var skon klämmer".

Tillståndet för vindkraftsparken är en länsstyrelsefråga, men tillstånd kan inte ges utan att kommunen tillstyrker. Och Bollnäs kommun har begärt – och fått – förlängd tid till den sista oktober med att säga ja eller nej.

Mer läsning

Annons