Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs variant av Djungelboken: "Vi vill berätta om ett krig som har pågått i 20 år"

/
  • Eleverna Linnea Glavén Salin, Alva Degerfeldt är redo för Djungelboken tillsammans med teaterläraren Mikaela Östlin.
  • Alva Degerfeldt har rollen som kobran Thuu som är svag för guld.
  • Baloo och en varg. Linnea Glavén Salin har två roller i föreställningen.
  • Djungelboken utspelar sig i Wilhelminapassagen i Bollnäs år 2035. Här är en miniatyrmodell av scenen.

Premiären av estetelevernas slutproduktion Djungelboken närmar sig. Men den här versionen av Djungelboken har inte många likheter med Walt Disneys klassiska film. Föreställningen utspelar sig år 2035 i ett Bollnäs som de senaste 20 åren levt i krig och delats upp i två läger, Snoddas och Wilhelmina.

Annons

Det var 1967 som Walt Disney gjorde den animerade filmen Djungelboken som baserades på några noveller av Rudyard Kiplings novellsamling med samma namn.

Nu, våren 2016 ger ES13 på Torsbergsgymnasiet sin version av Djungelboken – en slutproduktion av tre års studier av teater, musik, dans och scenografi. Efter manus av Alexander Mörk-Eidem med musik av Eric Gadd finns bland andra karaktärerna som Mowgli, Bagheera och Baloo med – men allting utspelar sig i Bollnäs om 20 år.

– Det här är något helt annat än den Djungelboken som de flesta känner till. Vi vill berätta om ett krig som har pågått i 20 år och det utspelar sig här. Djuren har tagit över stan och mycket sker kring tunneln i Wilhelminapassagen. I närheten finns Bananrepubliken där det är ännu vassare stämning och droger florerar, säger teaterlärare Mikaela Östlin.

Premiären är den 19 mars och totalt kommer eleverna att ge 12 offentliga föreställningar. Under tidningens besök på Heden i Bollnäs pågår repetitionerna för fullt och eleverna är taggade:

– Det här kommer bli höjdpunkten på utbildningen, det här har jag längtat efter i flera år, säger Linnea Glavén Salin som kommer spela Baloo.

Baloo är den kärvänliga björnen som älskar sina vänner Mowgli och Bagheera. Han är väldigt känslosam och spontan men aningens impulsstyrd. Linnea gillar att spela sin rollfigur:

– Han har stora kläder och lallar runt. Baloo är härlig, säger hon.

Alva Degerfeldt spelar kobran Thuu, som lever ett hyfsat gott liv, trots alla år av krig. Thuu har inte så mycket samvete och han gör allt för att få guld.

– Det är en stor utmaning att ha en dansroll och dessutom få spela någon som är elak. Jag sökte till estetiska programmet för jag gillar musik, och spelar nyckelharpa. Men under utbildningen har jag upptäckt tjusningen med att dansa, säger Alva Degerfeldt.

Teaterlärare Mikaela Östlin nickar:

– Det är lite det som är meningen. Eleverna ska få utmaningar för att kunna utvecklas. Jag tycker hela klassen på 22 elever har visat att de gör det. Alla har en lika viktig roll i föreställningen, säger hon.

Det är några dagar kvar till premiären och eleverna har koll på repliker, danssteg och rekvisita. När föreställningen startar kommer publiken förflyttas in i framtiden och se ett annat Bollnäs där djuren har tagit över.

– Förutom kriget uppstår nya konflikter, men vi kommer också bjuda på en känslostorm med kärlek och hopp, säger Mikaela Östlin.

Mer läsning

Annons