Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs satsar på att inspirera

/
  • Susanne Radgren och gästföreläsaren Mehrdad Nesaei under vårens seminarieserie.

I Bollnäs satsar man på inspiration och information för att få fler människor med utomnordisk bakgrund att våga starta eget. Konceptet har spridit sig till övriga hälsingekommuner.

Annons

Bollnäs näringslivskontor och Almi Företagspartner har sedan 2013 arrangerat seminarier för människor med utomnordisk bakgrund som vill bli egenföretagare i Sverige.

Senaste seminarieserien hölls i somras och lockade femton deltagare från Syrien, Eritrea, Turkiet, Colombia, Iran och Palestina. Hittills har två personer som deltog registrerat företag.

– Sedan har vi även en person till som vill starta, som just nu befinner sig i rådgivningsfasen, säger Biljana Muzaldo, företagsrådgivare hos Almi Företagspartner Gävle-Dala.

Läs också: Starta eget i nytt land: "Viktigast av allt är språket"

4 november startar en ny seminarieserie med samma upplägg som tidigare versioner. Totalt blir det sex seminarier på två timmar vardera.

– Meningen är att de som deltar ska bli inspirerade och få förståelse för hur det är att starta och driva företag i Sverige. Nästa steg är en starta eget-kurs för de som vill gå vidare, där blir det mer djupgående, säger Susanne Radgren, företagsrådgivare på Bollnäs näringslivskontor.

Bland det som tas upp under seminarierna är affärsidé, affärsplan, marknad, budget och finansiering.

– Sedan informerar vi även om att man kan köpa ett företag eller driva det via franchise. Man behöver ju inte alltid bygga upp en helt egen verksamhet från grunden, säger Susanne Radgren, som ser seminarierna som en stor framgång.

– Sedan vi började i Bollnäs har det spridits till alla hälsingekommuner och även i Gästrikland har man gjort samma sak.

Mer läsning

Annons