Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs nya huskompositör

/

Nyligen bodde Sebastian Rapacki i London och studerade på Royal academy of music. Nu bor han i Herte och skriver musik för Kulturskolan i Bollnäs.

Annons

- Jag tror det är ganska ovanligt att en kulturskola har en egen huskompositör, säger huskompositör Sebastian Rapacki.

Men nu, sedan helt nyligen, har Bollnäs kulturskola alltså en. Hans uppgift är främst att skriva kompositioner och arrangemang till kulturskolans konserter. Formen för det hela är en praktik under våren. Vad som ingår i hans arbetsuppgifter har Sebastian arbetat fram tillsammans med kulturskolchefen Anders Rosengren.

Sebastian är uppväxt i Uppsala, Helsingborg och Köpenhamn. Han började spela piano som femåring.

- Men jag skrev också musik hela tiden.

I tonåren började han öva både för en pianolärare och för en lärare i komposition. I dag är han 26 år och har studerat komposition på musikhögskolan i fem år. De första tre åren i Malmö och därefter i London. Hans slutuppgift hette Carpe Noctem ("fånga natten" på latin) och innehöll både egen musik och tolkningar av andras verk. Musikerna satt spridda i salen och några var dolda för publiken.

- Jag gillar att jobba tredimensionellt med musiken.

Ofta när Sebastian berättar att han är kompositör för det folks tankar till Mozart och Beethoven. Och likheter mellan deras verk och Sebastians jobb finns – de skriver noter som musiker framför akustiskt och förmedlar kompositörens tanke.

- Men tonspråket är helt annorlunda.

Efter att Sebastian avslutade utbildningen på musikhögskolan hösten 2010 valde han att flytta från London, med drygt åtta miljoner människor i tätorten, till Herte, med uppskattningsvis knappt 100 invånare.

- Jag gillar att pendla mellan kontraster. Så gillar jag människorna och miljön här.

Mer läsning

Annons