Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs kommun vill hålla Fjällvägen vid liv

Projekt Fjällvägen är officiellt avslutat. Men under ledning av Bollnäs kommun ska visionen om Fjällvägen omvandlas till ett långsiktigt samarbete.

Annons

Varken Region Gävleborg eller Region Jämtland Härjedalen, projektets två stora finansiärer, vill bidra med mer pengar. Därför blev det inte ett fjärde år för Projekt Fjällvägen, det samarbetsprojekt som inleddes våren 2012 för att göra riksvägarna 83/84 mer attraktiva för fjällturister.

Läs mer: Projekt Fjällvägen läggs ner

Nu verkar det som att Bollnäs kommun, som haft huvudansvaret för Projekt Fjällvägen, ska försöka omvandla projektet till ett långsiktigt samarbete mellan de kommuner och företag som varit med.

"Ett partnerskap i någon form ska bildas och samarbetet med en gemensam utvecklingsvision ska leva vidare", skriver man i ett pressmeddelande som skickades ut under torsdagsförmiddagen.

Förhoppningen är att en ny organisation ska sjösättas våren 2016. Men hur det rent praktiskt ska gå till och hur arbetet ska finansieras är ännu oklart.

Läs mer: Kritiskt för Fjällvägen

Efter att de båda regionerna dragit sig ur återstår kommunerna Bollnäs, Ljusdal, Härjedalen och Söderhamn samt destinationsbolagen i Järvsö, Vemdalen och Funäsfjällen i samarbetet.

– Tre givande projektår har visat att vi längs Fjällvägenstråket har mycket gemensamt, säger Tony Stark, samhällsplanerare på Bollnäs Kommun i pressmeddelandet.

Bland de saker som projektet åstadkommit under sina år nämns att vägarna 83/84 fått högre prioritet hos regionerna och Trafikverket, vilket bland annat ska ha lett till att mer medel satsats på att göra just de vägarna säkrare och snabbare.

Läs mer: Ställer krav om mittseparering på riksväg 83

– Vi har byggt upp ett samarbete för framtiden som vi ska använda oss av. Det är enda sättet att nå fram till beslutsfattare på exempelvis departement och Trafikverket, säger Tony Stark.

Mer läsning

Annons