Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs kommun ska betala 10 000 till kränkt elev

Skolinspektionen kom fram till att elevassistentens agerande innebar en kränkning av eleven. Nu kräver Barn- och elevombudet Bollnäs kommun på 10 000 kronor i skadestånd för elevens räkning.

Annons

För drygt ett år sedan dömde Hudiksvalls tingsrätt en elevassistent vid en skola i Bollnäs kommun för ofredande. Bakgrunden var en dispyt som ledde till att elevassistenten tryckte ner en ung elev i en snödriva.

Läs mer: Personal ofredade skolbarn

I september slog Skolinspektionen fast att elevassistentens agerande även var ett brott mot skollagen, eftersom det innebar en kränkning av eleven. Ärendet lämnades vidare till Barn- och elevombudet, BEO, som bland annat driver skadeståndsanspråk mot skolor.

BEO har nu kommit fram till att kommunen ska betala ett skadestånd på 10 000 kronor till eleven.

"Vid bedömningen av beloppets storlek har Barn- och elevombudet särskilt betraktat handlingens förnedrande inslag, att det inneburit ett missbruk av ett beroende- och förtroendeförhållande samt att det skett inför andra elever och vuxna", står det bland annat i beslutet.

Läs mer: Slutade efter kränkning av elev

Den utredning av ärendet som Skolinspektionens tidigare genomfört visade att skolan tagit kränkningen på allvar. Elevassistenten fick bland annat en skriftlig varning, flyttades till ett annat arbetslag och jobbar inte längre kvar på skolan. Dock riktade Skolinspektionen kritik mot att eleven inte fått det särskilda stöd i undervisningen som eleven har rätt till.

Senast den 4 november ska huvudmannen, det vill säga Barn- och utbildningsförvaltningen i Bollnäs, ge sin syn på skadeståndskravet.

Läs också: Kränkta elever vände sig till Skolinspektionen

Mer läsning

Annons