Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs kommun säger upp avtal om snöskottning: "Vi var inte nöjda med hur den utfördes"

/
  • Från Green Landscapings sida känner man sig illa bemött av kommunen.

Sedan 2011 har Green Landscaping skött markskötsel och snöskottning vid kommunala verksamheter i Bollnäs. Nu har kontraktet avslutats i förtid.

Annons

– Det har visat sig att vi har olika uppfattningar om vad man kan förvänta sig utifrån det kontrakt vi haft, säger kommunens fastighetschef Per Molin.

Läs också: Ersätts för skador från snöröjning

Green Landscaping har stått för skötseln av utomhusmiljön vid kommunens skolor, förskolor och en del andra verksamheter. Företagets personal har klippt gräsmattor, rensat rabatter, besiktat lekplatsutrustning och liknande, samt under vintertid stått för snöröjning och halkbekämpning. Kontraktet skulle ha löpt till juli nästa år, men avslutades redan den 15 oktober i år.

Per Molin vill inte specificera vad det är kommunen varit missnöjd med. Han hänvisar till att det rör sig om en affärsrelation. Men en del av problemet tycks ligga i förra vinterns snöskottning.

– Vi var inte nöjda med hur den utfördes, det kan jag säga. Det ska vara snöröjt klockan 6 så att elever, föräldrar, personal och varutransporter kan komma fram till verksamheterna. Det skall även gå att ta sig ut genom nödutgångar om något inträffar, det är oerhört viktigt ur säkerhetssynpunkt.

Läs också: Snön skapar mycket jobb

För kommunens del har det inte blivit någon ny upphandling av det arbete som Green Landscaping utfört. I stället ska kommunen sköta snöskottningen i egen regi.

– Våra parkarbetare, som normalt jobbar säsongsvis, kommer att arbeta med handskottning och halkbekämpning den här vintern och sedan får vi ta ställning till hur vi ska göra i framtiden, säger Per Molin.

Tror du att snöskottningen kommer att fungera bättre när ni sköter den själva?

– Ja, det tror jag. Framförallt eftersom vi sitter direkt på resurserna och inte behöver inte gå någon omväg.

Green Landscapings regionchef Johan Carselind delar inte bilden av att företaget skulle ha misskött sitt uppdrag. Däremot tycker han att kommunen har agerat märkligt det senaste året.

– Det fungerade bra fram tills i vintras. Sedan dess har det varit svårt att föra dialog. De har inte svarat på förslag och förbättringar.

Enligt kommunens fastighetschef har snöskottningen inte skötts på det sätt som kommunen förväntat sig. Stämmer det?

– Det var väl så vid något snöfall när det kom väldigt mycket snö på en gång. Så blir det ibland och då är det svårt att hinna med.

Enligt Johan Carselind innebär det avbrutna kontraktet att Green Landscaping måste säga upp tre eller fyra anställda. Det rikstäckande företaget har fortfarande några privata uppdragsgivare i kommunen men till våren tror han att de kommer att lämna Bollnäs helt och hållet.

Varför har ni inte begärt ekonomisk ersättning för att kontraktet avslutades i förtid?

– Vi kände att det var så mycket tjafs i slutet. Vi hade kunnat gå vidare men vi tyckte att vi blev så illa bemötta att vi bara ville lämna och gå vidare, säger Johan Carselind.

Läs också: Nytt avtal om snöröjning väckte debatt i Söderhamn

Mer läsning

Annons