Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs kan få Norrlands mest energisnåla hus

De nya punkthusen intill Scandic Hotel i Bollnäs kan bli de energisnålaste flerfamiljshus som byggts i Norrland. På fredagen beslutade Bollnäs Bostäders styrelse att ta fram ett projekteringsunderlag med den inriktningen.
- Det känns jättespännande, säger vd Anders Wikström.

Annons

Planeringen för de nya sexvåningshusen har tagit en delvis ny vändning.

I stället för att bygga konventionellt så handlar det nu om så kallade passivhus.

Det innebär att minimalt med energi tillförs. Passivhus värms huvudsakligen upp av spillvärme från elektriska apparater, belysning och solinstrålning. Även de människor som rör sig i huset bidrar.

- Husen tätas med extra tjock isolering för att eliminera värmeförlusterna. De får också svårgenomsläppliga fönster som minskar behovet av energitillskott, säger Anders Wikström.

- Tekniken har blivit alltmer utvecklad och förfinad.

Den senaste tiden har kommunala Bollnäs Bostäder studerat byggen av passivhus i Hökarängen och i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Det har inspirerat företagets ledning till att vilja gå vidare.

- Så vitt vi vet har inga så energisnåla flerfamiljshus hittills byggts norr om Dalälven, säger Anders Wikström.

Kompakta punkthus anses särskilt lämpade för att göras energieffektiva. Genom tekniken för värmeåtervinning behövs inga värmesystem i form av element eller golvvärme.

Det senare bidrar till väsentligt lägre driftskostnader än vid ett vanligt bygge. I byggskedet kan investeringen bli något högre, men det blir istället billigare att äga fastigheterna på lång sikt.

Det första av punkthusen planeras intill korsningen Nygatan–Stenbomsgatan.

Mer läsning

Annons