Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs i särklass högsta hus på gång – men mycket kan gå fel

/
  • Här är Bollnäs Bostäders skiss på det planerade höghuset med Onbacken till vänster.

Med ett nämndbeslut i ryggen kan man säga att startskottet har gått för bygget av ett 14 våningar högt bostadshus intill Onbacken i Bollnäs. Men fortfarande finns det faktorer som kan sätta käppar i hjulet för projektet.

Annons

Miljö- och byggnämnden har nu beslutat att låta Bollnäs Bostäder inleda ett detaljplanearbete på fastigheterna Bro 5:31 och 5:10, det som också brukar kallas Gulf-tomten intill Nygatan. Det har gått över ett år sedan Bollnäs presenterade en skiss på ett tänkt resultat, men fram till i onsdags har det ändå mest varit ett projekt på idéstadiet.

Läs också: 14-våningshus i djärvt förslag

– Vi har ambitionen att bygga ett 14 våningar högt bostadshus, men det är fortfarande mycket som kan gå fel, säger Bollnäs Bostäders vd Lars Åsberg.

Det kommunala bostadsbolaget kommer att bekosta detaljplanen och hyra in konsulter för arbetet, även om det ytterst kommer att handläggas av samhällsbyggnadskontoret. Men detaljplanearbetet kan inte jämföras med en byggstart, utan är snarare en utredning där man ställer olika intressen mot varandra.

Läs också: 14 våningar upp mot skyn

– Det är många olika saker som kan komma upp, menar Lars Åsberg. Man får ta hänsyn till kulturhistoriska värden, landskapsbild och olika sakägares intressen.

Om idén förverkligas blir det Bollnäs i särklass högsta bostadshus. Husen Bollnäs Bostäder och HSB nyligen byggt i området är "bara" sju våningar höga. Fast även om detaljplanen verkligen går igenom kan det dröja länge till en byggstart.

– Jag vet detaljplaner som har blivit klara på 7-8 månader, men då har det gått ovanligt fort, säger Lars Åsberg. I värsta fall kan det med överklaganden dröja 3-4 år innan den blir klar.

Läs också: Att lösa bostadsbristen i Bollnäs är en prioriterad fråga

Mer läsning

Annons