Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs – en A-kommun

/

Bollnäs är en ekonomiskt stabil kommun. Det anser analystidningen Kommunexperten som klassar Bollnäs som en A-kommun.

– Vi är jätteglada för det här, säger kommunalrådet Olle Nilsson Sträng (S).

Annons

Kommunexperten är landets enda publikation som gör oberoende analyser av kommuners ekonomi. Bollnäs placeras som en A-kommun och det innebär att kommunen har utlåtanden på högsta nivå inom fyra viktiga analysområden.

Rankingen bygger på siffror fram till och med 2008 och Olle Nilsson Sträng medger att det krävs aktivt arbete för att behålla placeringen, med en prognos som pekar på ett underskott på 33 miljoner kronor för 2009.

– Det är därför det är debatt om barn- och utbildningsnämnden och skolorna. Det är statistiskt säkerställt att elevantalen kommer att minska och då måste vi krympa organisationen motsvarande. Annars gör vi av med pengar som vi inte har.

Tidningen Kommunexperten är dock inte imponerad av alla områden inom Bollnäs kommun. I undersökningen fick kommunens ledningsförmåga bara omdömet svag.

– Men det har vi åtgärdat. Undersökningen gjordes strax efter att vi hade ombildat kommunledningen. Ledningen var väldigt bräcklig innan socialdemokraterna och centern gick ihop så det förstår jag att de tyckte, säger Olle Nilsson Sträng.

Mer läsning

Annons