Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs dyrast för gamla

Successivt har subventioneringen för matkostnaderna plockats bort. Nu får de som omfattas av äldreomsorgen i Bollnäs betala mest för maten i Hälsingland.

Det gillar vare sig Sten Eriksson eller Olle Hansers:

- Det är bedrövligt.

Annons

Det var på fullmäktiges allmänna frågestund i april som Sten Eriksson tog upp frågan om kostnaden för maten inom kommunens äldreomsorg.

Han menande att det var direkt oförskämt, att två äldre makar i särskilt boende tvingades betala närmare 8 000 kronor för att bara äta.

Sten Eriksson ville också veta varför kostnaden var så hög – och om kommunstyrelsen kunde besluta som sänkt kostnad.

Kommunalrådet Marie Centerwall (S) tyckte att hans frågor var rimliga och sa att de skulle ta ställning till kostnaderna i ett senare skede.

Snart ett halvt år har gått sedan dess och än har inte frågan varit uppe för diskussion.

Nu kommer nya klagomål från anhöriga, den här gången av Olle Hansers som har en 93-årig mor på Ängslunda i Arbrå som inte är nöjd.

Han har bara positiva ord att säga om omvårdnaden men tycker att det är orimligt att betala nästan 4 000 kronor för mat per månad.

- Inte ens jag och min hustru gör av med så mycket pengar på mat. När alla grannkommuner är billigare måste det vara något fel på systemet, säger Olle Hansers.

I dag säger Marie Centerwall att hon är väl medveten om prisskillnaderna, men att kommunstyrelsen inte har tagit tag i frågan.

En anledning är att kommunen successivt tagit bort subventioneringen av matavgiften. Nu är den helt borta.

- Priset är satt efter tillverknings-, råvaru- och transportkostnader. Men även om vore önskvärt att sänka kostnaderna för de äldre så tillåter inte ekonomin det just nu. Det finns många ömmande områden där det skulle behöva satsas mer pengar, säger Marie Centerwall.

Mer läsning

Annons