Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs Bostäder vill bygga 272 lägenheter de kommande fem åren

Kommunens eget bostadsbolag har stora visioner för framtiden. Planen är uppemot 272 nya lägenheter fram till år 2020. Redan före sommaren ska man börja bygga hyreshus i Arbrå, på Säversta och vid Myrbäckskroken.

Annons

Under måndagskvällen gästade Bollnäs Bostäders styrelseordförande Ulf Nyrén (S) kommunfullmäktige för att redovisa hur det gått för det kommunala bostadsbolaget det senaste året och vad man planerar att göra åt bostadsbristen i kommunen.

Han berättade bland att annat att bolaget gjorde 11,9 miljoner kronor i vinst förra året och att investeringsplanen för de kommande fem åren ligger på sammanlagt 435 miljoner kronor. Och då är det 14-våningshus som eventuell ska byggas på den så kallade Gulftomten inte ens medräknat.

Om även de 50 planerade lägenheterna på Gulftomten blir verklighet rör det sig om totalt 272 nya lägenheter i kommunen fram till år 2020.

Under 2016 tänker Bollnäs Bostäder satsa 90 miljoner kronor på tre byggprojekt: ett i Arbrå, etapp 2a i Säversta och etapp 1 vid Myrbäckskroken.

Samtliga beräknas dra i gång redan före sommaren.

I Arbrå handlar det om åtta stycken två- och trerumslägenheter.

Läs mer: Ett steg närmare nya hyreslägenheter i Arbrå

– Det är under upphandling just nu och anbuden är under utvärdering, säger Ulf Nyrén.

Etapp 2a av utbyggnaden i Säversta innebär nu 16 nya lägenheter modell mindre. Ursprungsplanen på 20 lägenheter stred, som vi tidigare rapporterat , mot fastighetens detaljplan och stoppades efter överklagan från grannar.

– Förra veckan lämnade vi in en ny bygglovsansökan helt enligt gällande detaljplan, säger Ulf Nyrén.

I ett senare skede planeras ytterligare en etapp i Säversta med 16 större lägenheter, men när det blir är ännu oklart.

Bygget vid Myrbäckskroken kan påbörjas redan nu eftersom kommunfullmäktige i slutet av förra året beslutade att tidigarelägga anläggandet av infarten till området. Bygglov för första etappen, med 31 mindre lägenheter för ensamhushåll, har skickats in.

Läs mer: Nya ettor och tvåor börjar byggas redan 2016

Etapp 2, med 40-50 lägenheter i femvåningshus planeras dra i gång under 2017.

– Jag tycker att det här ser otroligt trevligt ut och tror att det här kommer att bli ett väldigt populärt område, säger Ulf Nyrén och visar upp en skiss på hur det kan komma att se ut i framtiden.

Många hoppas på att det statliga stöd för byggande av mindre lägenheter, som riksdagen antagit – men som EU ännu inte godkänt, ska få fart på byggandet runt om i landet.

Men Ulf Nyrén vill höja ett varningens finger.

– Det här har vinklats upp som något väldigt förmånligt. Men det är inte så förbaskat förmånligt när man dissekerar det och det är inte säkert att vi kommer att kunna nyttja det, säger han.

För att få ta del av stödet får Bollnäs Bostäder inte ta ut mer än 3 792 kronor i månadshyra för en 35 kvadratmeter stor lägenhet. Och stödet är mindre för att bygga här än vad det är i Stockholmsområdet.

– Vi får bara 105 000 kronor i stöd för en lägenhet på 35 kvadrat som säkert kostar en miljon eller lite mer att bygga, säger Ulf Nyrén som alltså är osäker på om det eventuella statliga stödet ens kommer att löna sig för Bollnäs Bostäders del.

Läs också: "Politiker har ett ansvar för bostadskrisen"

Mer läsning

Annons