Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs Bostäder i miljöprojekt

/
  • Stig Nordvall och Annika Magnusson på Bollnäs Bostäder visar modigt de nya solcellerna högt uppe på taket.

Energin är den enskilt största kostnaden för Bollnäs Bostäder. Därför har bostadsbolaget påbörjat ett omfattande miljöprojekt för att minska energikostnaderna.
Som ett första led har solceller av sprillans ny teknik monterats på taket på huvudkontoret i Ren.

Annons

Projektet har en totalkostnad på 42,5 miljoner kronor och det omfattar energiåtgärder för samtliga Bollnäs Bostäders fastigheter. Ett mål är att få en jämn temperatur på 21 grader i bostäderna.

– Energikostnaden är den enskilt största posten och den är påverkbar. Målet är att vi ska minska 14 procent av energin för uppvärmning av husen, säger Stig Nordvall, energiansvarig hos Bollnäs Bostäder.

Energiprojektet startade i förra veckan med att solcellsanläggningen monterades på huvudkontorets tak. Anläggningen är liten och kommer att producera 1 000 kilowattimmar. Det är en ny teknik, skild från de vanliga kiselsolcellerna, och anläggningen är en av de första i Sverige.

De nya solcellerna marknadsförs som framtidens teknik.

– Man tror det i branschen eftersom det är så billig tillverkning och går åt så lite material. Man räknar med att de nya solcellerna ska ligga på en tiondel av prisnivån jämfört med de gamla typerna av solceller om några år, säger Stig Nordvall.

Mer läsning

Annons