Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs bäst i Sverige på kulturskola

/
  • Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén (längst till vänster) delade ut priset till kommunen – här tillsammans med kulturutskottets ordförande Ingrid Hammarberg (FP), kommunalrådet Marie Centerwall (S) och kulturskolechefen Anders Rosengren.
  • Drygt 100 elever från kulturskolan samlades på scenen vid det avslutande framträdandet – Abbalåten Thank you for the Music.
  • Vilma Andersdotter sjöng solo under prisceremonin – här ackompanjerad av Andreas Wallin på gitarr.

Bollnäs har utsetts till landets bästa musik- och kulturskolekommun – av Lärarförbundet, som delade ut priset i det nya kulturhuset på onsdagen.
Drygt 100 ungdomar, som hade kallats samman med kort varsel, bjöd på sång och musik i samband med hyllningarna.

Annons

Att Bollnäs utsetts till bästa musik- och kulturskolekommun 2011 offentliggjordes på onsdagsmorgonen – och på eftermiddagen delades priset ut av Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

- Var riktigt stolta, sa hon. Ni tillhör eliten i Sverige och här satsar politikerna på kulturen. Och avgifterna i kulturskolan är relativt låga, så den blir inte en lyxfråga eller en privatsak.

Andelen elever i kulturskolan i Bollnäs – där terminsavgiften är 350 kronor – är hög och 1 000 elever spelar instrument där varje vecka. Dessutom svarar kulturskolan för extra musik- och rytmikundervisning samt hemslöjdstimmar för ytterligare 1 500 elever inom grundskolans ram.

Avgiftsnivån och andelen elever som deltar i den frivilliga verksamheten, är två av kriterierna för utmärkelsen. Den tredje är vilka resurser kommunerna satsar på verksamheten. (I Bollnäs var det 8 500 kronor per elev förra året.)

Priset till den vinnande kommunen är en skräddarsydd fortbildningsdag för personalen, värd 15 000 kronor.

Mer läsning

Annons