Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollebacken investerar för miljonen: "Nu kommer snön tidigare"

/

Snart kommer vintern – Bollebacken investerar i fler snökanoner för att öppna upp tidigare.
– Vi siktar på en månad tidigare, om kylan är på plats, säger backchef Magnus Andersson.

Annons

Från 14 till 24 snökanoner – nu storsatsar Bollnäs Alpina. Ambitionen är att Bollebacken ska öppna upp tidigare och hålla en högre kvalité. En investering som kostat miljonen.

– Vi landade på ett överskott i fjol, de pengarna investerar vi nu i en ny pump som genererar att vi kan ha fler snökanoner i drift. Vi satsar på att gå från 400 timmar i snöläggning till 300 timmar, vi får ner driftkostnaderna och kan lägga snö snabbare, berättar backchef Magnus Andersson.

Läs också: Pumphaveri försenar vid Bollebacken

Läs mer: De vill ge barn en meningsfull fritid

Och det är ett ökat intresse för utförsåkning i Bollnäs som ligger bakom överskottet. Fler klubbar från Stockholm lägger sina träningsläger här. Och fler Bollnäsbor har fått upp ögonen för slalom, enligt Magnus Andersson.

– Det betyder ju såklart jättemycket för Bollnäs som bygd. Fler lägger sina nätter på hotellen och fler handlar inne i stan, det här gör vi för att generera ett ännu större intresse.

Framtidsplanen är att backen kommer stå vit så snart kylan är på plats. I år hoppas Alpina på att öppna upp veckan innan julafton. Senast. Det skulle bli en månad tidigare jämfört med i fjol.

Läs också: Kanonsnö vid Bolleberget

Magnus Andersson berättar att anläggningen fått sig ett rejält uppsving de senaste fem åren.

– Det här är en liten satsning i någonting större, i framtiden vill vi ha en helautomatisk anläggning som man kan dra i gång genom att trycka på sin mobiltelefon. Där är vi inte ännu, men vi bygger för framtiden, säger han.

Bollnäs Alpina driftar backen åt kommunen. Klubben får ett bidrag, men utöver det är det många ideella timmar som går åt i arbete. Och de vill man nu få ner.

– Den här investeringen skapar en effektivisering, vilket bidrar till att vi får ner de här timmarna, säger Magnus Andersson.

Läs också: Orbaden satsar – bygger för 27 miljoner

Mer läsning