Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende för ensamma barn

/
  • Utanför boendet i Kilafors där man har åtta killar i dagsläget. Flera av dem gillar att spela fotboll och fiska.
  • Fahed Ali Fuad kommer från Somalia och är liksom flera av de andra killarna starkt fotbollsintresserad. På sitt rum har han bilder på fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo, motorfordon och vänner, precis som vilken tonårskille som helst.
  • Både Håkan Roos och Linnea Näslund som är föreståndare i Bollnäs respektive Kilafors tycker att det är ett väldigt utvecklande och lärorikt jobb de har.
  • Projektledaren Agneta Morelli och enhetschefen Axel Arvidsson vill få en gemensam modell för mottagande av ensamkommande barn och ungdomar i Gävleborgs län.

Bollnäs kommun tog initiativet till ett länsprojekt för mottagandet av ensamkommande barn som nu involverar sju kommuner. I Bollnäs finns plats för 20 barn.

Annons

Från och med januari 2009 började Bollnäs kommun att ta emot ensamkommande barn. Men kartan för hur man ska gå till väga för bästa mottagandet i samhället finns inte. Efter att kommunen har tittat hur andra kommuner har jobbat valde Bollnäs kommun, som är huvudman för projektet, att söka pengar från Europeiska Flyktingfonden och fick igenom förslaget. Nu kallas projektet Gävleborgsmodellen och täcker Bollnäs, Gävle, Ovanåker, Sandviken, Söderhamn, Tierp och Älvkarlebys kommun.

Med projektet ska kommunerna lättare kunna samarbeta, utbyta resurser och erfarenheter. På sikt hoppas man även att skapa den karta man saknar och kunna använda kunskapen från projektet till andra delar i landet.

I Bollnäs kommun har man plats för 20 barn mellan 15 och 18 år, antal och ålder är olika i flera kommuner. Sammanlagt har Gävleborgsmodellen plats för 97 barn och ungdomar.

I Kilafors finns åtta killar i ett boende och en personalstyrka på lika många personer i ett hus som hyrs av herrgården. Killarna som är där har alla olika bakgrund men är nyfikna och visar gärna upp sina rum och fotbollsdiplom när tidningen besöker dem.

- Vi gör också misstag men de är dem misstagen vi ska se till att andra inte gör. Med den här metoden kan vi visa vad som bli bäst för de unga på sikt, säger Axel Arvidsson som är enhetschef för de två boenden som tar emot ensamkommande barn i Bollnäs kommun.

Mer läsning

Annons