Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blombergsson fortsatt het

/
  • Den här 63 x 95 cm stora målningen av Albert Blombergsson gick högt över utrop på stadsauktion i Stockholm.

Albert Blombergsson är fortsatt het på konstmarknaden, 137 år efter sin död.

I helgen sålde Stockholms Auktionsverk en målning av den Kilaforsfödde konstnären för 72 000 kronor, exklusive avgifter, och på Bukowskis Market i Malmö klubbades en Blombergsson för 56 000 kronor.

Annons

Målningen i Stockholm gick på en vanlig stadsauktion och var katalogiserad "Kilafors i Hälsingland". Det orsakade viss huvudbry, eftersom kyrkan på bilden inte är Hanebo kyrka.

På baksidan av målningen fanns en notering om att motivet är från Kilafors. Kunde det betyda att kyrkan i stället var den i Segersta?

Vi kollar med Bo Tellström på Stockholms Auktionsverk. Han tar fram en bild på målningen och jämför med en bild av Segersta kyrka han hittar på internet.

Det tar bara några sekunder av jämförelse innan Tellström har analysen klar.

- Det är Segersta kyrka på Blombergssons målning. Jag är helt säker, säger han.

Att den drog i väg från utropets 10 000 kronor till 72 000 förvånar, trots allt, inte särskilt mycket. Inte med tanke på prisutvecklingen – spikrakt uppåt – för konstnären under senare år.

Dessutom är den aktuella målningen den kanske bästa vi sett av Albert Blombergsson (1810–1875) ute på auktion under senare år.

Förvånar gör däremot priset på tavlan som gick i Malmö. 56 000 kronor för ett ganska oansenligt insjölandskap var alla gånger bra betalt. Även här var utropspriset 10 000 kronor.

På det klubbade priset tillkommer avgifter i form av provision till auktionshusen samt moms på provisionen, så den som köpte vyn över Segersta fick punga ut med 88 200 kronor.

Mer läsning

Annons