Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn skrämde häst i sken

Tommy Larsson i Höstbodarna, mellan Annefors och Finnfara, var i fredags ute med häst och vagn när plötsligt en björn dök upp bara fem meter ifrån dem. Hästen skrämdes i sken och Tommy, som ramlade av vagnen, släpades efter i två hundra meter.

Annons

- När björnen dök upp gick allt så fort att jag varken hann tänka eller bli rädd, berättar Tommy Larsson.

När den skräckslagna hästen började skena ramlade Tommy av vagnen, men han tänkte inte släppa tömmarna och släpades efter ekipaget ungefär två hundra meter. Hästen fortsatte sedan ett par kilometer innan den stannade upp. Tommy skrapade sig rejält när han släpades bakom hästen och efteråt fick han åka in på akuten och sy nio stygn. Som tur var dök inte björnen upp igen när han gick efter hästen.

- Så kan det gå, säger Tommy Larsson som också konstaterar att det börjar bli lite väl mycket björn i skogarna kring Annefors.

Det här hände i fredags och på lördagen, när hans fru skulle hämta deras dotter i Finnfara, dök det också upp en björn efter vägen, i Mellanbo.

- Nu finns det björn bakom i stort sett varje buske, säger han.

I Gävleborgs län har viltförvaltningsdelegationen hunnit hålla två möten. Vid det senaste, den fjärde maj, godkändes ett förslag om 20 björnföryngringar i länet. Björnstammen i länet beräknas vara 500 björnar vilket motsvarar cirka 50 föryngringar. Viltvårdsdelegationen ska nu arbeta fram en förvaltningsplan för att komma fram till en populationsnivå för björnarna.

Mer läsning

Annons