Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilresan i fokus när rättegången fortsatte

/

Resan ska ha varit planerad och han har återgett den i detalj.

Men under utredningen av Linda Chens försvinnande har den Bollnäsbördige 34-åringen lämnat olika versioner av den där allra sista bilturen, som paret ska ha gjort tillsammans.

Lögn eller dåligt minne?

Annons

Bilresan var i fokus när rättegången fortsatte på onsdagen.

Linda Chen handlade tillsammans med 34-åringen på City Gross i Falun, på eftermiddagen den 1 augusti. Det visar en filmsekvens från en övervakningskamera i butiken.

Vad hände sedan?

Den åtalade har hela tiden hävdat att de efteråt åkte på en rundtur i bil.

Tre dagar efter Lindas försvinnande, gör han om samma resa tillsammans med en reporter på en tidning. På onsdagen kallades hon som vittne i tingsrätten.

Enligt reportern, som uppfattade 34-åringen som upprymd under färden, såg rundturen ut så här:

Falun–Ornäs–Torsång–Tylla–Falun–Sundborn–Stångtjärnsstugan–Kopparbergs kyrka.

– Han var väldigt detaljerad. Han kunde minnas vilken hastighet han kört i den dagen.

34-åringen ska också ha berättat för reportern om att Linda efter resan gjorde sig i ordning och gick ut, medan han själv stannade hemma och såg på tv.

– Jag lade märke till att han svarade snabbt. Med teatralisk röst.

Tidigare på dagen för rundresan med reportern, hade 34-åringen besökt polisen i Falun. Där fick han kontakt med en utredare.

Hon, som också vittnade under onsdagen, noterade en rodnad på hans hals.

– Jag valde att inte fråga honom om rodnaden.

– Men jag berättade för spaningsledningen samma dag, så det fanns utrymme att kontrollera det om det bedömdes som intressant.

Två veckor efter besöket i polishuset, den 19 augusti, gjorde även utredaren rundresan i bil tillsammans med 34-åringen. Den väg han visade då var Falun, Ornäs, Torsång, Rättvik, Sundborn, Stångtjärnsstugan och sedan tillbaka hem till bostaden.

– Han sade att allt var planerat. Förutom Rättvik, som Linda föreslog under rundturen.

Utredaren berättar att den åtalade var exakt när han dirigerade polisen under rekonstruktionen av resan, att han mindes detaljer om vad paret talat om i bilen och kunde berätta om saker de sett längs vägen.

De olika versionerna av resan gör att polisen tror att den inte ägt rum.

Det finns heller inga vittnen som sett paret på någon av de utpekade platserna. Flera personer kallades till rätten i går för att berätta om just det, att de inte sett någonting.

Advokat Peter Althin framhöll dock att 34-åringen hela tiden sagt att han lätt glömmer, men att hans visuella minne är betydligt bättre. Det skulle enligt försvaret kunna förklara att han i olika situationer kunnat tala detaljerat om saker, som han efteråt inte kan minnas.

Rättegången fortsätter på torsdag i nästa vecka, 6 maj.

LINDA SOLUM

Mer läsning

Annons