Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidrag till Lokomotiv ifrågasätts: "Kan inte ha en gräddfil för just den här föreningen"

Fotoföreningen Lokomotiv i Bollnäs har ansökt om hyresbidrag på 89 000 kronor. I torsdags kunde kommunstyrelsen ha beviljat det. I stället blev det en lång debatt om rimligheten i att betala föreningens hyra under ännu ett år.

Annons

När Lokomotiv förra året, för tredje året i rad, ansökte om hyresbidrag från kommunen hette det att det förhoppningsvis var för sista gången. I framtiden skulle föreningen stå på egna ben .

Men en ansökan om bidrag till hyran av lokalerna på SJ-området har lämnats in även i år, tillsammans med en ansökan om 50 000 kronor i bidrag för en planerad Hilding Mickelsson-utställning.

Läs också: Lokomotiv prisades på Årets bild

Kommunstyrelsens arbetsutskott har föreslagit att bidraget beviljas och att pengarna, precis som tidigare år, ska tas från kommunstyrelsens konto för oförutsedda utgifter.

I torsdags var bidraget uppe för avgörande beslut i kommunstyrelsen. Där var flera av oppositionens ledamöter ytterst skeptiska till att bevilja nytt hyresbidrag.

– För mig är det här uppseendeväckande. I fjol var vi ganska överens om att det var sista gången, sa till exempel Bengt-Olov Renöfält (C).

Han tycker att det är viktigt att Lokomotiv inte behandlas annorlunda än andra föreningar.

– Vi kan inte ha en gräddfil för just den här föreningen. Och det säger jag inte för att på något sätt förringa deras verksamhet, säger han.

Tycker du att Lokomotiv har en gräddfil i dag?

– Om vi beviljar det här så menar jag att de har det. Alla föreningar måste ha lika förutsättningar och här föreslår man ett avsteg från den principen.

En sak som flera ur oppositionen tycker är märkligt är att bidraget plockas ur just kommunstyrelsens konto för oförutsedda utgifter.

Ett bättre alternativ vore, enligt dem, att Lokomotiv blev en så kallad avtalsförening och skrev avtal med kommunens kulturnämnd om att leverera ett visst utbud i utbyte mot bidrag. Enligt kommunens hemsida finns det 13 sådana föreningar i dag.

Ledamöter för socialdemokraterna, vänsterpartiet och liberalerna ville hellre fokusera på att Lokomotiv gör ett viktigt jobb och att det bidrag de söker är förhållandevis litet.

Läs också: Eldsjälen Johanna Syrén i nytt integrationsprojekt

– Ibland pratar vi om miljontals kronor. Här har vi en verksamhet som kostar väldigt lite men som gör mycket för integrationen. Hade vi som kommun gjort samma sak själva hade det kostat mycket mer, säger Maria Mörk (V).

Enligt henne har det aldrig heller varit fastställt att Lokomotiv bara skulle få bidrag under tre års tid.

– Det har diskuterats men aldrig skrivits in i något beslut.

Det hela slutade med att kommunstyrelsen beslutade om en återremittering. Det innebär i det här fallet att något slutgiltigt beslut om hyresbidraget inte kommer att fattas förrän ledamöterna fått se Lokomotivs årsredovisning för förra året.

Det här är inte första gången som bidragen till Lokomotiv lett till debatt. Våren 2014 vill oppositionen minska föreningens hyresbidrag med en tredjedel, men efter omröstning i kommunstyrelsen blev det inte så.

Läs också: Oense som bidrag till Lokomotiv

Mer läsning

Annons