Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om att minska kommunens anställda med 100 rivs upp

/
  • I december 2014 beslutade kommunfullmäktige att kommunens lönekostnader skulle minskas med motsvarande 100 årsarbetare. Nu har politikerna tänkt om och river upp beslutet.
  • Marie Centerwall (S), kommunalråd i Bollnäs.

Mer pengar till grundskolan, mindre till äldreomsorgen. Dessutom rivs förra årets beslut att minska personalen med 100 anställda upp helt. Så blir budgeten för Bollnäs kommun nästa år.

Annons

I december 2014 beslutade kommunfullmäktige att kommunens lönekostnader ska minskas med motsvarande 100 årsarbetare. Kommunchefen fick i uppdrag att se till så att det genomfördes. Men nu har politikerna tänkt om helt, den budget som antogs under måndagskvällen upphäver nämligen det beslutet.

Läs mer: Bollnäspartiet vill sälja SJ-området och satsa pengarna på skolan

– Vi har sett att det har varit svårt att följa. I och med att vi blir fler invånare är det vissa verksamheter som ökar sin verksamhet, till exempel skolan och flyktingverksamheten, säger kommunalråd Marie Centerwall (S).

I stället beslutade kommunfullmäktige att kommunens ekonomi ska effektiviseras med 55 miljoner kronor under åren 2016-2019 för att möta en förväntad minskning av skatteintäkterna. Hur det ska gå till specificeras inte. Men det anges bland annat att en större del av kommunens verksamhet ska konkurrensutsättas, det vill säga upphandlas av privata företag.

Läs också: Överens om det mesta, på gott och ont

Enligt Marie Centerwall är den allra viktigaste effektivitetsåtgärden att se till så att fler kommuninvånare hittar egen försörjning genom arbete. Därför innehåller budgeten en punkt om att kommunens nämnder, styrelser och bolag ska arbeta för att ge personer som står utanför den ordinarie arbetsmarknaden särskilda anställningar eller praktikplatser.

– Att få ut fler ut på arbetsmarknaden är ett tydligt sätt att sänka kommunens utgifter, säger hon.

I övrigt innebär den klubbade budgeten bland annat att grundskolan får 15 miljoner kronor mer att röra sig med nästa år medan äldreomsorgen får 8 miljoner kronor mindre. Anslagen till sommarjobb ökar med 600 000 kronor och biografteatern i Kilafors beviljas 789 000 kronor i bidrag för fortsatt utbyggnad.

Dessutom flyttas 3,5 miljoner kronor från 2018 års investeringsbudget till 2016 för att tidigarelägga bostadsbyggande vid Myrbäckskroken.

– Jag är nöjd med budgeten, framförallt eftersom samtliga partier har tagit ett gemensamt grepp kring ekonomin och tagit sikte på ett längre perspektiv, säger Marie Centerwall.

Läs också: Mer pengar till skolan, mindre till äldreomsorgen i Bollnäs

Läs också: 31 miljoner plus – men orolig framtid

Mer läsning

Annons