Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut i dag: Lokomotiv får bidrag för ännu ett år

Efter en lång debatt i kommunstyrelsen stod det till sist klart att fotoföreningen Lokomotiv i Bollnäs får hyresbidrag för ännu ett år.

Annons

Redan på förra månadens sammanträde skulle kommunstyrelsen ta ställning till fotoföreningen Lokomotivs ansökan om hyresbidrag på 89 000 kronor.

Men beslutet sköts på framtiden efter att ledamöter från Centerpartiet, Moderaterna och Bollnäspartiet varit skeptiska till att bevilja bidrag för ännu ett år innan man fått se årsredovisningen för 2015.

Läs mer: Bidrag till Lokomotiv ifrågasätts: "Kan inte ha en gräddfil för just den här föreningen"

Nu har årsredovisningen redovisats och när kommunstyrelsen sammanträdde under torsdagen var det dags att ta upp det sökta bidraget igen.

Precis som förra gången var flera ledamöter kritiska till att ge Lokomotiv bidrag med pengar ur kommunstyrelsens konto för oförutsedda utgifter.

– Det här handlar om principer. Det är inte okej att man år efter år beviljar en förening bidrag ur kontot för oförutsedda kostnader, Åsa Äng-Eriksson (M), som inte ville ge Lokomotiv något bidrag alls.

Läs mer: Lokomotiv svarar på kritiken: "Vi hjälper till att marknadsföra Bollnäs"

Bland de ledamöter som ville bevilja bidraget var vänsterpartiets Maria Mörk den som spenderade mest tid i talarstolen.

– Det här är en förening som faktiskt sätter Bollnäs på kartan. För oss känns det konstigt att dra undan förutsättningarna för den här föreningens existens bara för att vi inte är överens om ur vilken kassa pengarna ska tas, sa hon.

Efter en lång debatt fanns det hela fyra olika förslag till beslut:

1) Kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag att bevilja bidrag på 89 000 kronor.

2) Bengt-Olov Renöfälts (C) förslag att halvera bidraget till 44 500 kronor.

3) Åsa Äng Erikssons (M) förslag att avslå Lokomotivs ansökan helt och hållet.

4) Ett helt nytt förslag från Tomas Brånedal (BP) som går ut på att kommunstyrelsen i stället för över 89 000 kronor från sitt konto för oförutsedda utgifter till kulturnämnden, och låter dem använda pengarna "på det sätt nämnden anser gynnar kommunens medborgare allra bäst".

Till slut segrade arbetsutskottets förslag att bevilja det sökta bidraget. I det förslaget ingår även att man inför nästa år ska hitta en annan form för stödet till Lokomotiv, till exempel att de blir en så kallad avtalsförening.

Läs också: Lokomotiv prisades på årets bild

Mer läsning

Annons