Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergviken rödlistas i granskning

/
  • Badplatsen Näset i Bergviken, Kilafors, ligger i ett område med mycket hög risk för människors hälsa och miljö.

Minst 200 svenska badplatser ligger i områden som SVT pekar ut som riskzoner för gamla föroreningar och miljögifter. En av dem är Näset, i sjön Bergviken, i Kilafors.

Annons

I en stor granskning har SVT samkört koordinater för badplatser i Sverige med länsstyrelsens register över potentiellt förorenade platser. Det visar sig att över 200 bad ligger inom några hundra meter från platser som fått de två högsta riskklasserna. Det betyder att de anses utgöra hög risk eller mycket hög risk för människors hälsa och miljön. Det handlar om gifter och farligt avfall som dumpats eller läckt från gamla industrier. Vissa av platserna anses riskfyllda därför att det inte finns någon information eller kunskap om dem än.

Med på listan finns Näset, beläget vid Bergvikens strand cirka två km söder om Kilafors. Näset är den enda av länets listade badplatser som befinner sig i riskklass 1 – platser med föroreningar med hög eller mycket hög farlighet som ligger så till att de kan komma att påverka hälsan för de som vistas i området och medföra påverkan på miljön. Anledningen är att den tidigare grillkolstillverkaren Skogens kol AB i Kilafors hade utsläpp till en damm med utlopp i Bergviken. Dammen ligger cirka en kilometer från badplatsen.

– Man gjorde undersökningar 2014 och kunde då konstatera att det förekommer föroreningar även i grundvatten och i den damm som verksamheten haft utsläpp till. Men enligt rapporten från undersökningen behöver spridningen undersökas mer. Så det är svårt att säga något om risken för badande vid badplatsen, skriver Anders Sköld, handläggare på länsstyrelsens miljöenhet, i ett mail.

Det är Bollnäs kommun som har tillsyn över badplatsen och Nicole Johansson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på kommunen, berättar att de endast tar mikrobiologiska prov.

– Även om vi hade tagit prover på kemiska ämnen så finns det idag inga riktvärden för badvatten mer än de mikrobiologiska. Så vi vet väldigt lite om detta, men det är ingenting som tyder på att man inte kan bada vid Näset, säger hon.

Britta Hedlund, avdelningsdirektör på Naturvårdsverket, säger till SVT Nyheter att det troligtvis inte är någon fara att bada så länge gifterna ligger kvar på botten och man badar vid ytan. Men om det rörs upp av båtar eller vågor så blir läget ett annat och människor kan då exponeras för gifterna.

Mer läsning

Annons