Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bemanningsbolag ska hitta ny socialchef

/
  • Tommy Stokka slutar som socialchef vid månadsskiftet.

Tommy Stokkas tid som socialchef i Bollnäs är nästan över. Rekryteringsbolaget Bemannia har anlitats för att hitta hans efterträdare, en process som bara är i startgroparna. I väntan på det ska en tillfällig chef handlas upp av något av de tio bolag som lämnat anbud.

Annons

I slutet av maj stod det klart att Tommy Stokka har sagt upp sig från tjänsten som socialchef för att i stället bli chef för öppenvårdspsykiatrin i södra Hälsingland, med Region Gävleborg som arbetsgivare. Det nya jobbet kliver han på redan den 1 september, så i Bollnäs stadshus huserar han bara i några dagar till.

Nu har det privata företaget Bemannia fått i uppdrag att rekrytera en ny socialchef.

– Kommunen har rekryteringsavtal med flera företag. När vi vill använda oss av dem går vi ut och frågar vem som kan hjälpa oss. Det kom in tre anbud och det var framför allt priset som gjorde att vi valde Bemannia, förklarar kommunchef Anders Johansson.

Upplägget kostar kommunen en engångssumma på 27 750 kronor plus 2 850 kronor per personlighetstest som genomförs på de sökande som blir aktuella för jobbet.

Skälet till att man anlitar ett privat bolag i stället för att sköta rekryteringen i egen regi är enligt kommunchefen en arbetsbelastningsfråga, närmare bestämt att han slipper göra hela arbetet själv.

Blir det billigare för kommunen att göra på det här sättet?

– Det vet jag inte, jag har inte jämfört kostnaderna.

När väntas den nya socialchefen vara på plats?

– Det beror på hur rekryteringen går. Men vi räknar med att det blir senast den 1 mars nästa år, säger Anders Johansson.

Faktum är att rekryteringsprocessen knappt har påbörjats. Så sent som under tisdagen hade kommunen och Bemannia ett första möte för att bland annat diskutera vilka krav man har på socialchefstjänsten och hur jobbannonserna ska utformas.

För att inte socialförvaltningen ska stå utan ledning i månader krävs en tillfällig lösning, en tillförordnad socialchef. Även där använder sig kommunen av privata företag. Tio olika rekryteringsföretag har presenterat varsin kandidat som nu ska intervjuas.

– Vi hade planerat att bli klara med intervjuerna under den här veckan men nu blev det något fler sökande än vi räknat med, vilket är positivt, säger Anders Johansson.

Den tillförordnade socialchefen väntas tillträda sin tjänst den 1 oktober. Under september månad kommer Eva Lahenkorva, verksamhetschef för äldreomsorgen, att vikariera som socialchef.

Läs mer:

Tommy Stokka byter jobb

Ljusdal: Socialchefen får sparken efter förtroendekris

Mer läsning

Annons